lupa x
user

Zaměstnanci Krajského úřadu dobrovolničí

Zaměstnanci Krajského úřadu dobrovolničí

19.10.2023

Redakce

Krajský úřad Pardubického kraje je jednou z institucí, kde se daří firemnímu dobrovolnictví.

Zaměstnanci Krajského úřadu dobrovolničí

Foto: Pardubický kraj

Zaměstnanci mají v rámci své pracovní doby v rozsahu 8 hodin ročně možnost účastnit se dobrovolnické činnosti tam, kde je to právě zapotřebí. Kromě toho pořádají pravidelně i sbírky pro pomáhající organizace. Na té poslední se vybralo 350 kilogramů ošacení, dětských bot a sportovních pomůcek pro děti.

„Firemní dobrovolnictví jsme zavedli na Krajském úřadu už před několika lety. Zaměstnanci mají tak možnost pomáhat s dobrým pocitem a také poznat rozmanitou činnost řady prospěšných neziskových organizací. Zároveň zaměstnance motivujeme k dobrovolnické činnosti, ve které pak mohou individuálně pokračovat,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Práce v přírodě

Dobrovolnické práce zaměstnanců ocenil spolek Pestré Polabí, který pečuje o cenné biotopy. Jde především o seč expanzivních travin a výřezy dřevin, které způsobují úbytek většiny vzácných, konkurenčně slabých druhů rostlin, a na ně vázaných živočichů. Dobrovolničení probíhalo v Čeperce, kde je unikátní místo, na kterém žije mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů. Nachází se pod dráty elektrického vedení vedoucími z opatovické elektrárny. Díky nim se tam totiž udrželo bezlesí. Takzvanou písčinu na Čeperce je potřeba pravidelně udržovat, aby nezarostla náletovými dřevinami. V dané lokalitě můžete najít například vzácný druh trávy, paličkovec šedavý, který podle období střídá barvy. K vidění je tam také motýl okáč ovsový, kudlanky, ještěrky a řada ohrožených druhů brouků.

Pomoc na Apolence

V podzimních měsících dobrovolníci z Pardubického kraje pomáhali například na akci Hravé odpoledne na statku Apolenka. Tam neziskovky z Pardubického kraje připravily zábavné akce pro děti i rodiče s bohatým kulturním programem na jednom místě. Celkem přišlo na 1200 návštěvníků. Spolek Apolenka poskytuje příležitosti nejen pro osoby se zdravotním postižením prostřednictvím rehabilitace, pracovních zkušeností, sportovních aktivit či vzdělávání, to vše v prostředí zemědělského statku ve společnosti koní a ostatních zvířat.

Sbírka potřebným

Sbírka pro dvě neziskové organizace v kraji SKP-CENTRUM a Cesta pro rodinu, která se konala v prostorách Krajského úřadu, byla zaměřená na zimní oblečení a boty pro dospělé a pro děti. Kromě toho se tu sešlo i několik dětských cyklistických helem, brusle, koloběžka či školní aktovky. Všechny věci byly předány organizacím, které pomáhají více než 2,5 tisíci klientům ročně. Oblečení i boty budou předány například mladým dospělým z domu na půli cesty, klientkám azylových domů pro ženy a matky s dětmi, klientům azylového domu pro muže či nízkoprahového denního centra. Přebývající věci poputují do Šatníku, který funguje na principu swapu. Lidé tam mohou přinést nepotřebné oblečení a zdarma odnést jiné. Více informací o obou organizacích naleznete na webech www.skp-centrum.cz a www.cestaprorodinu.cz.

Inspirovat další organizace

„Rád bych doporučil firemní dobrovolnictví i dalším firmám nebo úřadům všude tam, kde je to aspoň trochu možné. Letité zkušenosti s ním mají třeba některé banky, ale i další organizace. Z výsledku nakonec profitují nejen potřební, ale i ti pomáhající,“ dodal radní Šotola.

http://www.pardubickykraj.cz/aktuality/122485/zamestnanci-krajskeho-uradu-dobrovolnici

Hlavní stránka