lupa x
user

Telegraph a Spectator jsou na prodej, zájem o Telegraph měl podle FT Křetínský

Telegraph a Spectator jsou na prodej, zájem o Telegraph měl podle FT Křetínský

23.10.2023

Redakce

Vedení mediální skupiny Telegraph Media Group a časopisu Spectator dnes zahájila prodej podniků, informují zahraniční tiskové agentury. Firmy od roku 2004 vlastnila rodina Barclayových, v červnu je ale převzala společnost Lloyds Banking Group, aby získala zpět dluh, který činí asi jednu miliardu liber (28,3 miliardy Kč). Vlivné tituly má v hledáčku řada zájemců. List Financial Times (FT) v září napsal, že o Telegraph stojí český miliardář Daniel Křetínský.

Telegraph a Spectator jsou na prodej, zájem o Telegraph měl podle FT Křetínský

Foto: Shutterstock

„Představenstva mateřských společností Telegraph Media Group a Spectator oznamují, že jejich poradci zahájí proces prodeje každé z těchto firem,“ uvádí v prohlášení Telegraph Media Group. Ta vlastní noviny The Daily Telegraph a The Sunday Telegraph.

Lloyds po převzetí odvolala členy rodiny Barclayových z ředitelských funkcí a uvalila na podniky nucenou správu. Barclayovi, kteří nemají příbuzenské spojení se stejnojmennou bankou, konzervativní tituly v roce 2004 koupili za 665 milionů liber.

O politicky vlivné tituly už projevila zájem i některá média. Bývalý novinář deníku The Daily Telegraph Will Lewis, který byl poradcem expremiéra Borise Johnsona, v září uvedl, že má připravené finanční prostředky na převzetí svého bývalého zaměstnavatele. Investoři z Blízkého východu jednali o podpoře potenciální nabídky s firmou Daily Mail and General Trust (DMGT), která vlastní britský list Daily Mail.

O možné nabídce na Telegraph dříve podle zdrojů jednali americký miliardář a významný sponzor republikánů Ken Griffin spolu s manažerem hedgeových fondů Paulem Marshallem. Nabídku předložila i firma News UK mediálního magnáta Ruperta Murdocha.

Agentura Reuters minulý měsíc napsala, že zájem o oba tituly má britský vydavatel National World, který hledá potenciální partnery. Deník FT a také agentura AFP napsaly, že o koupi Telegraphu se zajímá německý mediální gigant Axel Springer.

Podnikatel Daniel Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i v zahraničí. Křetínského společnost CMI vydává například deníky Blesk, Aha!, E15 a Sport a několik desítek časopisů, mimo jiné Reflex, Svět motorů či ABC. Aktivity má i v zahraničí, například ve Francii.

Londýn (ČTK)

Hlavní stránka