lupa x
user

Oblíbená hudba pomáhá od bolesti, nejvíc ta dojemná, tvrdí vědci

Oblíbená hudba pomáhá od bolesti, nejvíc ta dojemná, tvrdí vědci

26.10.2023

Redakce

Poslech oblíbené hudby pomáhá snížit intenzitu bolesti, přičemž největší efekt mají skladby, které vyvolávají citové pohnutí nebo dojetí. V nové studii k tomu dospěli vědci z kanadské McGillovy univerzity v Montrealu. Testovali, jak reagují na bolest lidé ve chvíli, kdy žádná hudba nehraje, a porovnávali to s jejich zkušenostmi při poslechu oblíbených a náhodně vybraných skladeb, napsal deník The Guardian.

Oblíbená hudba pomáhá od bolesti, nejvíc ta dojemná, tvrdí vědci

Foto: Shutterstock

„Můžeme odhadnout, že oblíbená hudba snižuje bolest asi o jeden bod na desetibodové škále, takže její působení se dá ve srovnatelných podmínkách přirovnat k lékům na bolest prodávaným bez předpisu… Dojemná hudba může mít dokonce ještě silnější efekt,“ uvedl jeden z autorů výzkumu Darius Valevicius.

Výsledky bádání vědci zveřejnili v odborném magazínu Frontiers in Pain Research. Vycházeli z hodnocení 63 zdravých dobrovolníků, u kterých výzkumníci simulovali bolest porovnatelnou se spáleninou. Zjišťovali, zda testované osoby vnímají bolest rozdílně, pokud hraje hudba. Pouštěli jim náhodné skladby, předem vybranou relaxační hudbu a také jejich oblíbené písně.

Nejsilnější efekt tišení bolesti se podle vědců ukázal u skladeb, které dobrovolníci hodnotili jako velmi příjemné a které u nich vyvolávaly fyzickou reakci jako je třeba mrazení nebo husí kůže.

„Rozdíl v působení na zažívání bolesti implikuje dva mechanismy – mrazení může fungovat jako blokace senzorických vjemů tak, že zabrání přenosu signálů bolesti. Příjemná hudba také může ovlivnit emoční vnímání bolesti, aniž by jakkoli změnila sám vjem, což funguje na kognitivně-emoční úrovni, kde se uplatňují prefrontální oblasti mozku,“ vysvětlil Valevicius.

Ottawa (ČTK)

Hlavní stránka