lupa x
user

Lanškrounský Forez dodává díly pro Porsche, Bentley nebo Audi

Lanškrounský Forez dodává díly pro Porsche, Bentley nebo Audi

30.10.2023

Redakce

Hejtman Martin Netolický navštívil v pátek výrobní závod společnosti Forez v Ostrově u Lanškrouna. Firma se zaměřuje na výrobu kovových a plastových dílů pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Jedná se o součást českého holdingu BR Group, který ve 14 firmách zaměstnává přes 3400 zaměstnanců.

Lanškrounský Forez dodává díly pro Porsche, Bentley nebo Audi

Foto: Shutterstock

„Společnost Forez se závody v Ostrově a Sázavě nedaleko Lanškrouna zaměstnává přes 380 zaměstnanců a patří mezi významné dodavatele pro automobilový průmysl, o čemž svědčí, že každé třetí auto vyráběné v Evropě v sobě má alespoň nějaké díly z Forezu. Jedná se také o špičkové modely jako Bentley Continental, Porsche Panamera nebo Audi R8. Dnes je součástí výhradně českého holdingu BR Group, do kterého spadá 14 společností v Moravskoslezském, Libereckém, Olomouckém, a také našem Pardubickém kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o spolupráci společnosti se středními školami.
„Dlouhodobě se snažíme prohlubovat spolupráci našich středních škol a významných zaměstnavatelů. Jedná se o aplikaci prvků duálního vzdělávání, které v plné podobě funguje v Německu. Právě na Lanškrounsku a Letohradsku tato spolupráce funguje velmi dobře a může být vzorem celorepublikově. Jedná se nám o to, aby se studenti mohli vzdělávat přímo v moderním provozu firem, protože ani s výrazným využitím evropských a krajských fondů nejsme schopni držet krok s modernizací ve výrobě tak, abychom naše školní dílny měli vždy na té nejmodernější úrovni,“ řekl hejtman Martin Netolický.

„O programu, se kterým nás seznámil pan hejtman s panem starostou Lanškrouna, jsme bohužel dosud nevěděli, a to je škoda. Protože nyní, když jsme si vyslechli všechny informace, vysvětlili jsme si, jak funguje, nepochybně se rádi zapojíme,“ řekl výkonný ředitel Forezu Josef Šimko s tím, že Forez, ostatně jako další výrobní fabriky z rodiny BR Group, nepříjemně pociťují situaci na trhu práce, kde chybí šikovní pracovníci do výroby, do vývoje, lidé zdatní v technických profesích.

V případě Lanškrouna funguje velmi dobře Společenství firem Lanškrounska, které se zaměřuje na podporu vzdělávání v mateřských, základních, ale i středních školách v Lanškrouně a okolí. Samotná podpora škol spočívá v iniciaci a financování akcí, aktivit a projektů, které obohacují a zkvalitňují technickou a jazykovou výuku ve školách. Jedná se o výbavu tříd, dílen, materiální podporu, podporu školních aktivit (soutěže, tematické akce) a další.

„Velmi si ceníme návštěvy pana hejtmana v naší společnosti Forez. Skupina sice patří mezi největší, soukromé, výhradně české zaměstnavatele v České republice, ale v Pardubickém kraji máme v této chvíli jedinou firmu z našich čtrnácti, a to s výrobními provozy v Ostrově a Sázavě. Moc nás proto potěšilo, že si hejtman kraje i starostové obcí, v nichž žijí naši zaměstnanci, udělali čas na setkání. Spolužití firem s obcemi, městy a lokalitami má své pozitivní i negativní důsledky. Když jsme se nyní osobně seznámili, věřím, že se nám bude lépe dařit posilovat ty pozitivní a eliminovat ty negativní,“ řekl majitel skupiny BR Group Rudolf Bochenek s tím, že věří v další rozvoj svých firem z divize automotive. „Auta se určitě budou stále vyrábět. Dnes už jsme silná skupina, jsme důležitým hráčem na trhu dodavatelů pro automobilový průmysl, proto věřím, že přežijeme i těžké období. Moji důvěru v další rozvoj oboru jistě dokládají akvizice plastikářských firem v posledních letech, i rozsáhlé investice, které v nich realizujeme,“ doplnil Rudolf Bochenek.

Forez s.r.o.
Založení firmy Forez se datuje k začátku roku 1996. Již dva roky po založení zahájila firma sériové dodávky lisovaných kovových dílů. S růstem automobilového průmyslu v České republice se firma dále rozvíjela, zvětšovala a posilovala svoji pozici. V roce 2004 firma odkoupila část podniků Tesla Lanškroun, později Orpa a.s. S rozvojem společnosti bylo nutné hledat nové prostory. Proto byl v roce 2014 otevřen moderní závod v Ostrově u Lanškrouna a v roce 2017 pak v Sázavě u Lanškrouna. Dnes se jedná o výrobce kovových a plastových dílů pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Firma zajišťuje také montáže dílů, včetně testů těsnosti, elektrických testů, atd. Stávající výrobní a skladovací prostory Forezu jsou velké jako pět fotbalových hřišť.

Dnes je Forez součástí české holdingové společnosti BR Group, která se zaměřuje na oblasti průmyslového textilu, automotive a strojírenství. Padesát procent obratu holdingu tvoří divize automotive, do které spadá šest firem z celkových 14. Společnosti skupiny BR Group vygenerovaly v roce 2022 obrat v hodnotě 5,3 miliardy korun a vyváží do 92 zemí světa.

http://www.pardubickykraj.cz/aktuality/122560/lanskrounsky-forez-dodava-dily-pro-porsche-bentley-nebo-audi

Zdroj: Protext

Hlavní stránka