lupa x
user

Radní ČRo dnes opět místopředsedu nezvolili

Radní ČRo dnes opět místopředsedu nezvolili

31.10.2023

Redakce

Členové Rady Českého rozhlasu (ČRo) ani dnes na mimořádném zasedání nezvolili svého místopředsedu. Dostatek hlasů nedostal Jan Krůta a následně ani Marek Pokorný. Znovu budou volit 6. listopadu. Vyplývá to z jednání rady.

Radní ČRo dnes opět místopředsedu nezvolili

Foto: Shutterstock

Dosavadní místopředsedové Tomáš Kňourek a Zdeněk Mahdal museli ve funkcích skončit na základě letošní novely zákona o radě. Podle novely zákona má nově třetinu rady ČRo i České televize volit Senát. Na minulém jednání proto radní losovali, kdo zastupuje parlamentní nominaci a kdo senátní a následně neúspěšně zkoušeli zvolit nového místopředsedu. Ten je nově podle novely pouze jeden.

Zákon uvádí, že posty předsedy a místopředsedovy nesmí být volené stejnou komorou Parlamentu ČR a jelikož předseda rady je jmenovaný za parlamentní část, místopředsedou musí být zástupce senátní sekce, tedy jeden z trojice Marek Pokorný, Jan Krůta a Oldřich Vágner.

Devítičlenná Rada Českého rozhlasu mimo jiné schvaluje rozpočet veřejnoprávního podniku nebo volí generálního ředitele. Český rozhlas hospodaří s rozpočtem okolo 2,3 miliardy Kč.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka