lupa x
user

Vlčí mák je symbolem úcty k válečným veteránům

Vlčí mák je symbolem úcty k válečným veteránům

01.11.2023

Redakce

Od středy 1. listopadu si můžete v kavárnách, obchodech, galeriích, knihovnách nebo informačních centrech po celé republice zakoupit květy vlčího máku a přispět tak na přímou pomoc válečným veteránům.

Vlčí mák je symbolem úcty k válečným veteránům

Foto: Pardubický kraj

Do iniciativy se pravidelně zapojuje také Pardubický kraj.

Sbírka, kterou od roku 2014 organizuje organizace Post Bellum, má za cíl veřejnosti přiblížit životní příběhy českých válečných veteránů a jejich odkaz. „Současné válečné konflikty ve světě jasně ukazují, že naši bezpečnost nelze brát jako samozřejmost. Proto je důležité si připomínat osudy těch, kteří nejen za ochranu naší země položili svůj život nebo se z těchto bojů vrátili s podlomeným fyzických či psychickým zdravím. Je nutné si uvědomit, že nyní se čím dál více musíme zaměřovat na příslušníky naší armády z novodobých zahraničních misí v bývalé Jugoslávii, Iráku, Afghánistánu nebo Mali, kteří se podíleli na posílení národní, transatlantické a celosvětové bezpečnosti,“ řekl hejtman Martin Netolický. Stejně jako v předchozích letech se do sbírky zapojí také Pardubický kraj. „V rámci krajského úřadu budeme mít umístěna dvě sbírková místa, a to na hlavní recepci budovy A a na recepci budovy C, tedy Reálky na Komenského náměstí. Řadíme se tak mezi přibližně 1 200 míst po celé zemi, kde je možné do sbírky přispět,“ sdělil hejtman.

Den válečných veteránů se po celém světě slaví každý rok 11. listopadu, tedy v den ukončení první světové války. Vlčí mák je jejich symbolem, protože pokrýval hroby padlých vojáků na západní frontě. Přispět na přímou pomoc hrdinům a zachování jejich příběhu můžete po celý listopad, podpořit sbírku je možné i platbou online. Více informací o sbírce naleznete na: denveteranu.cz/sbirka/

http://www.pardubickykraj.cz/aktuality/122581/vlci-mak-je-symbolem-ucty-k-valecnym-veteranum

Hlavní stránka