lupa x
user

Čínská antarktická flotila se 460 lidmi vyplula dostavět pátou výzkumnou stanici

Čínská antarktická flotila se 460 lidmi vyplula dostavět pátou výzkumnou stanici

02.11.2023 , Aktualizováno 01.11.2023

Redakce

Z Číny dnes vypluly dva ledoborce a nákladní loď s více než 460 lidmi, jejichž úkolem bude dokončit stavbu páté čínské výzkumné stanice v Antarktidě. Práce na budování základny na kamenitém ostrově Inexpressible Island v blízkosti Rossova moře byly zahájeny v roce 2018, informovala agentura Reuters.

Čínská antarktická flotila se 460 lidmi vyplula dostavět pátou výzkumnou stanici

Foto: Shutterstock

Podle čínské státní televize bude stanice sloužit výzkumu životního prostředí oblasti, včetně klimatických změn. Čína nyní provozuje v Antarktidě čtyři výzkumné stanice, které tam postavila v letech 1985 až 2014.

Dva ledoborce Süe Lung 1 a Süe Lung 2 (Sněžný drak 1 a 2), které dnes vypluly z Šanghaje, mají na palubě především personál a logistické vybavení. Na palubě nákladní lodi, jež opustila přístav Čang-ťia-kang, je stavební materiál.

Čtyřicátá čínská mise do Antarktidy bude ohledně logistických dodávek rovněž spolupracovat s dalšími zeměmi, včetně Spojených států, Británie a Ruska, uvedla čínská státní média.

Podle washingtonského Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) bude pátá čínská výzkumná stanice v Antarktidě zahrnovat také observatoř se satelitní stanicí a mohla by sloužit i pro špionážní účely.

„Zařízení je dobře situováno pro možné shromažďování zpravodajských signálů z Austrálie a Nového Zélandu a telemetrických dat o raketách vypouštěných z australského Arnhemského vesmírného střediska,“ uvedlo již dříve CSIS.

Lidskou činnost v Antarktidě vymezují mezinárodní ujednání, která zakazují jakoukoli vojenskou aktivitu. Čína odmítá, že by své antarktické stanice využívala pro špionáž, píše Reuters.

Peking (ČTK)

Hlavní stránka