lupa x
user

U hranic Libanonu s Izraelem přišli o život dva novináři, tvrdí libanonská média

U hranic Libanonu s Izraelem přišli o život dva novináři, tvrdí libanonská média

22.11.2023 , Aktualizováno 21.11.2023

Redakce

Dva novináři a třetí osoba byli zabiti při raketovém útoku poblíž libanonských hranic s Izraelem. Podle agentury Reuters to uvedla libanonská státní tisková agentura. Při izraelském útoku na vesnici Kfar Kila na jihu Libanonu dnes byla také zabita osmdesátiletá žena a zraněna její vnučka, uvedla agentura AFP s odkazem na místní média.

U hranic Libanonu s Izraelem přišli o život dva novináři, tvrdí libanonská média

Foto: Shutterstock

Libanonská televize Al-Majadín uvedla, že úder poblíž města Tajr Harfa, asi kilometr od izraelských hranic, byl záměrně cílen na televizní štáb, protože kanál je známý jako propalestinský a proíránský. Ředitel stanice uvedl, že třetí civilista zabitý spolu s oběma novináři byl spolupracovníkem kanálu. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí rovněž z úderu obvinil Izrael a ve svém prohlášení uvedl, že úder byl izraelským pokusem umlčet média.

„Nepřátelské letadlo zaútočilo na domy ve vesnici Kfar Kila, přičemž zabilo 80letou ženu a zranilo její vnučku,“ uvedla libanonská státní agentura. Vnučka byla převezena do nemocnice, podle zdroje ze zdravotnického zařízení je vážně zraněna.

Izraelská armáda na žádosti o komentář bezprostředně nereagovala.

V hraniční oblasti mezi Izraelem a Libanonem panuje napětí od začátku války v Pásmu Gazy, kterou vyvolal útok ozbrojenců z radikálního hnutí Hamás na jižní Izrael, při němž zahynulo 1200 lidí. Při odvetném izraelském bombardování zemřelo od 7. října přes 13.000 Palestinců, uvádějí úřady v Pásmu Gazy, které od roku 2007 ovládá Hamás. Izraelské bombardování od 7. října podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) připravilo o život více než 50 novinářů, většinu z nich však v Pásmu Gazy.

Šéf libanonského radikálního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh dříve prohlásil, že fronta proti Izraeli zůstane aktivní. Izrael v reakci varoval šíitské hnutí, aby neeskalovalo situaci na libanonsko-izraelské hranici. Hamás i Íránem podporovaný Hizballáh považují Izrael za svého úhlavního nepřítele.

Stupňující se násilí na izraelsko-libanonské hranici vyvolává obavy Západu z rozšíření války na Blízkém východě, do níž by se mohly zapojit Spojené státy i Írán. Podle Reuters se jedná o nejhorší násilnosti na hranici od války mezi Izraelem a Hizballáhem v roce 2006.

Bejrút (ČTK)

Hlavní stránka