lupa x
user

Sdružení zahraničních novinářů žádá u izraelského soudu přístup do Pásma Gazy

Sdružení zahraničních novinářů žádá u izraelského soudu přístup do Pásma Gazy

21.12.2023 , Aktualizováno 20.12.2023

Redakce

Sdružení zahraničních novinářů (FPA) dnes podalo petici k izraelskému nejvyššího soudu, v níž žádá o přístup mezinárodních médií do Pásma Gazy, kde Izrael vede válečnou kampaň proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Organizace se podle agentury Reuters rozhodla petici podat poté, co izraelská vláda opakovaně nereagovala na podané žádosti. Sdružení zahraničních novinářů má 370 členů z asi 130 médií.

Sdružení zahraničních novinářů žádá u izraelského soudu přístup do Pásma Gazy

Foto: Shutterstock 

Pracovat v Pásmu Gazy mohlo od začátku izraelské pozemní operace 27. října několik mezinárodních novinářů, ovšem vždy jen jako součást izraelské vojenské jednotky. Tento způsob FPA označuje za „limitující“, jelikož novináři se nedostanou do oblastí, kde zrovna nepůsobí izraelská armáda.

„Jsme si vědomi zvláštních bezpečnostních výzev, které současná válka představuje. Každý náš člen by je musel brát v potaz, pokud by do Pásma Gazy vstoupil. Přesto nedávná dohoda izraelské vlády o dodávkách humanitární pomoci přímo z Izraele (přes přechod Kerem Šalom, pozn. ČTK) dokazuje, že je to možné,“ cituje Reuters prohlášení FPA.

Od 7. října, kdy začala válka mezi Izraelem a Hamásem, zahynulo v konfliktu podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) nejméně 64 novinářů, mezi nimi 56 Palestinců, čtyři Izraelci a tři Libanonci. Úřady v Pásmu Gazy pod kontrolou Hamásu uvádějí čísla o desítky vyšší, na což dnes mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric reagoval prohlášením, že „různé organizace mají různá čísla“.

Jeruzalém (ČTK)

Hlavní stránka