lupa x
user

Výboru na ochranu novinářů (CPJ) viní Izrael z útoků na pracovníky médií

Výboru na ochranu novinářů (CPJ) viní Izrael z útoků na pracovníky médií

23.12.2023 , Aktualizováno 22.12.2023

Redakce

Výbor na ochranu novinářů (CPJ) obvinil izraelskou armádu ze zásahů proti novinářům a jejich rodinám v Pásmu Gazy v souvislosti s nejvyšším počtem mrtvých pracovníků médií za poslední dobu. CPJ se sídlem v New Yorku uvedl, že od přeshraničního útoku Hamásu 7. října a následné izraelské odvety bylo v Gaze, Izraeli a jižním Libanonu zabito nejméně 68 novinářů a dalších pracovníků médií. Informoval o tom list The Guardian.

Výboru na ochranu novinářů (CPJ) viní Izrael z útoků na pracovníky médií

Foto: Shutterstock 

„Za prvních deset týdnů války mezi Izraelem a Gazou bylo zabito více novinářů, než kdy bylo zabito v jedné zemi za celý rok,“ uvedla organizace.

„CPJ je obzvláště znepokojen zjevnou tendencí izraelské armády zaměřovat se na novináře a jejich rodiny. Přinejmenším v jednom případě byl zabit novinář, který měl zjevně na sobě novinářské označení v místě, kde se nebojovalo. V nejméně dvou dalších případech novináři uvedli, že jim izraelští úředníci a příslušníci izraelské armády vyhrožovali ještě předtím, než byli jejich rodinní příslušníci zabiti,“ dodal CPJ v prohlášení.

Celkem 61 zabitých novinářů byli Palestinci a tři Libanonci. Kromě toho byli čtyři izraelští novináři mezi 1200 lidmi, většinou civilisty, zabitými při říjnovém útoku Hamásu.

Izrael během současné války zabil nejméně 20.000 Palestinců, což je asi jedno procento obyvatel Gazy, včetně více než 8000 dětí, uvádějí tamní úřady ovládané Hamásem.

Mezinárodní novinářská organizace Reportéři bez hranic (RSF) se sídlem Paříži varovala, že „žurnalistika je v Pásmu Gazy v procesu likvidace v důsledku toho, že Izrael odmítá vyslyšet výzvy k ochraně pracovníků médií“. „Reportéři tam nemají žádné bezpečné útočiště ani možnost odejít. Jsou zabíjeni jeden po druhém. Od 7. října je palestinské území vystaveno skutečné likvidaci novinářské práce,“ uvádí se v prohlášení.

Izrael popírá, že by se zaměřoval na novináře, a tvrdí, že se zaměřuje pouze na Hamás. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller na začátku tohoto týdne uvedl, že „neviděl žádné důkazy o tom, že by Izrael úmyslně útočil na novináře“.

Gaza (ČTK)

Hlavní stránka