lupa x
user

Izraelský soud neumožnil vstup novinářů do Pásma Gazy bez dohledu armády

Izraelský soud neumožnil vstup novinářů do Pásma Gazy bez dohledu armády

09.01.2024

Redakce

Izraelský nejvyšší soud dnes nevyhověl žádosti izraelského sdružení zahraničního tisku, které žádalo o vpuštění novinářů z Izraele do Pásma Gazy bez neustálého dohledu armády. Píše to agentura AP. Přítomnost novinářů by podle soudu mohla představovat riziko pro izraelské vojáky nasazené v Pásmu Gazy, pokud by média například informovala o umístění vojenských jednotek.

Izraelský soud neumožnil vstup novinářů do Pásma Gazy bez dohledu armády

Foto: Shutterstock 

Před začátkem konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás mohli novináři vstupovat do Pásma Gazy skrze izraelský přechod Erez. Ten však izraelské úřady zavřely v reakci na útok ze 7. října, kdy uvalily totální blokádu na toto palestinské území.

Izrael umožňuje novinářům jen velmi omezený vstup do Pásma Gazy za ozbrojeného doprovodu jeho vojáků. To však představuje omezení novinářské práce. Sdružení zahraničního tisku proto nejvyšší soud žádalo, aby izraelským úřadům nařídil pouštět novináře do Pásma Gazy i bez neustálého dohledu armády. To ale soud odmítl s tím, že současný postup úřadů je vyrovnaný a rozumný.

Velká mezinárodní média se v současnosti musí především spoléhat na své palestinské spolupracovníky na místě. Vstup do Pásma Gazy neumožňuje podle předchozích informací ani Egypt, který spravuje hraniční přechod Rafáh, skrze který se dostává na palestinské území například humanitární pomoc.

Tel Aviv (ČTK)

Hlavní stránka