lupa x
user

Rekonstrukce terasy Eliška finišuje. Probíhá přejímací řízení a odstraňování vad a nedodělků. Na jaře dojde k oficiálnímu otevření

Rekonstrukce terasy Eliška finišuje. Probíhá přejímací řízení a odstraňování vad a nedodělků. Na jaře dojde k oficiálnímu otevření

11.01.2024

Redakce

Terasa Eliška nad garážemi s výhledem na Labe, most a lávku je opravena a revitalizována. Stavební společností REKOMONT, a. s. dokončuje práce a nymburští občané se tak mohou těšit z dalšího krásného místa nejen pro relaxaci.

Rekonstrukce terasy Eliška finišuje. Probíhá přejímací řízení a odstraňování vad a nedodělků. Na jaře dojde k oficiálnímu otevření

„Oprava terasy Eliška byl projekt města zahájený v loňském roce, a to zejména z důvodu zatékání do podzemních garáží. Celá realizace opravy nebyla snadná, potýkali jsme se nejen s nepřízní počasí, ale i technickými výzvami. Dnes jsem rád, že mohu Nymburákům sdělit, že probíhá přejímací řízení a na jaře oficiálně předáme občanům do užívání toto krásné místo s relaxačními prvky. Nyní ještě probíhá odstraňování drobných závad a nedodělků,“ uvedl starosta Tomáš Mach.

Terasa bytového domu se nachází jen kousek od náměstí a řeky v samém sousedství školy, kaple, divadla nebo muzea. Zatékání do garáží a potřeba modernizace veřejného prostoru byly hlavními důvody oprav teras nad garážemi. Práce zahrnovaly mimo jiné kompletní výměnu pochůzné střechy podzemního podlaží bytového domu Eliška, která tvoří komunikační prostor s charakterem malého náměstí. Stavebními úpravami došlo k obnovení hydroizolační funkce této pochůzné střechy. Původní betonové plochy nahradila šedá velkoformátová žulová dlažba. Stožárové lampy byly vyměněny za zápustná svítidla instalovaná v rovině dlažby, která evokují letištní ranvej.  Procházející si odpočinou na lavičkách, děti na vahadlové houpačce, akupresurní reflexní cestě, osvěží se u pítka, přibyl šachový stolek a zeleň. Stavba měla být dokončena do konce roku 2023, nicméně vícepráce její dokončení posunuly.

„Původní stav teras nejen nelákal k zastavení, ale byl zdrojem mnoha problémů pro celý bytový dům i lokalitu. Vzhledem k faktu, že se vlastně nacházíme ‚na střeše‘, dlouhodobému zatékání do spodních prostor a s tím souvisejícím problémům se statikou objektu neumožnila terasa kupříkladu umístění většího objemu zeleně, tak jak bychom si všichni přáli. Nicméně se podařilo nově vysadit stromy na východním okraji terasy a přímo na ploše byly umístěny velkoobjemové květníky. K platanům na západě budou ještě dodány dvě kruhové lavičky a jakmile to klimatické podmínky dovolí dojde k finální úpravě terénu a dosetí trávy. Stínící plachta nad dřevěným posezením bude také přidána až na jaře a založeny budou plánované trvalkové záhony,“ vysvětlila místostarostka Stanislava Tichá.

Celkové náklady na revitalizaci díla činí 22,5 miliónu korun bez DPH. Současně byla provedena oprava chodníků od Lávky k divadlu a do Tyršovy ulice.

 

Hlavní stránka