lupa x
user

Nymburští občané se mohou zapojit do projektu pro rozšíření kompostování

Nymburští občané se mohou zapojit do projektu pro rozšíření kompostování

13.01.2024 , Aktualizováno 11.01.2024

Redakce

Podstatou projektu je uložení biologicky rozložitelného komunálního odpadu pořízením kompostérů do škol, školek a pro občany města obývající nemovitost se zahradou, nebo obhospodařující zahradu v zahrádkářských osadách na území města Nymburka.

Nymburští občané se mohou zapojit do projektu pro rozšíření kompostování

„Kompostéry uloží biologický odpad a po pár týdnech vám nabídnou kvalitní hnojivo. Pojďme se tedy na základě smlouvy zapojit do tohoto projektu a kompostér o objemu 900 litrů si vypůjčit zdarma k užívání po dobu udržitelnosti projektu, což je 5 let. Po uplynutí této doby předají technické služby kompostér do vlastnictví na zapojenou osobu bezúplatně,“ upřesnil místostarosta Bořek Černý.

Město Nymburk se díky Technickým službám zapojuje do projektu podpory předcházení odpadů. V rámci projektu byly pořízeny kompostéry pro školy, školky a občany města Nymburka, kteří budou mít zájem kompostovat a tím snižovat množství odváženého odpadu. Bylo pořízeno 220 kompostérů, které budou zdarma půjčeny osobám, které o ně budou mít zájem a po uplynutí doby udržitelnosti, čili po pěti letech, budou bezúplatně převedeny
na danou osobu. Kompostér má objem 900 litrů a bude se předávat rozložený. O kompostéry se mohou hlásit školy, školky, městské instituce a občané města Nymburka. Kompostéry se budou vydávat od 1.1.2024 v Technických službách, a to zdarma až do vydání všech zásob. Další nádoby mimo dotační titul město v současné době neplánuje pořizovat.

Pokud máte o kompostér zájem, přijďte do Technických služeb, kde je třeba prokázat zapojení do odpadového systému města (například OP, smlouva o nájmu, doklad o zaplacení odpadů v Nymburce). Pracovníci TS Nymburk vás zapíší do systému, podepíše se smlouva
o výpůjčce, kde bude uvedena adresa a číslo pozemku, kde se kompostér bude nacházet. Pak už si domů odnesete kompostér v rozloženém stavu, který si doma už pouze složíte. Cílem projektu je prevence vzniku odpadů ve Středočeském kraji.

Hlavní stránka