lupa x
user

Lipavský se setkal s novým ředitelem Svobodné Evropy

Lipavský se setkal s novým ředitelem Svobodné Evropy

29.01.2024

Redakce

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v Praze setkal s novým ředitelem Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) Stephenem Capusem, který se funkce ujal začátkem ledna. Ministr také přivítal skupinu stipendistek a stipendistů z Běloruska, Ruska, Moldavska, Ukrajiny, Gruzie, Arménie, Černé Hory a Kosova. S Capusem Lipavský hovořil i o případu rusko-americké novinářky Alsy Kurmaševové, která žije v Česku a je již přes100 dní v ruské vazbě.

Lipavský se setkal s novým ředitelem Svobodné Evropy

Foto: Shutterstock 

„Podpora nezávislých médií, svoboda projevu, šíření necenzurovaných informací a boj proti dezinformacím jsou jednou z dlouhodobých aktivit české zahraniční politiky. Jsem velmi rád, že tak úzce spolupracujeme s Rádiem Svobodná Evropa, které hraje na tomto poli významnou roli a který představuje informační maják pro mnoho lidí ze zemí, kde je získání necenzurovaných informací složité,“ uvedl Lipavský.

Capus podle ministerstva poděkoval za spolupráci a podporu. Zároveň ale konstatoval, že situace novinářů zejména v méně svobodných režimech se nadále zhoršuje. Zmínil v tomto ohledu případ Kurmaševové. Lipavský Capuse ujistil, že Česko případ od počátku intenzivně sleduje.

Žurnalistka je v ruské vazbě, úřady ji dříve obvinily z toho, že se nezaregistrovala jako zahraniční agentka, jak ukládá ruský zákon. Podle médií úřady také reportérku viní z šíření takzvaně falešných zpráv o ruské armádě, jak Moskva označuje informace, které neodpovídají oficiálnímu popisu ruské invaze na Ukrajinu.

Podle Rádia Svobodná Evropa žije Kurmaševová s manželem a dětmi v Praze. Do Ruska odcestovala v květnu z rodinných důvodů. V červnu ji před zpátečním letem zadrželi na letišti v Kazani a úřady jí zabavily americký i ruský pas. Novinářka poté v Rusku čekala na vrácení cestovních dokladů. V říjnu ji tamní úřady obvinily z porušení zákona o zahraničních agentech, za který hrozí pět let vězení, a umístily do vazby. V případě obvinění za šíření takzvaně falešných zpráv o ruské armádě jí podle RFE/RL hrozí deset let ve vězení. Kurmaševová i její zaměstnavatel vinu odmítají.

V pražské redakci RFE/RL se mladé novinářky a mladí novináři účastní půlročních stipendijních programů. Program Václav Havel Journalism Fellowship funguje od roku 2011 na základě iniciativy ministerstva zahraničních věcí a RFE/RL a zaměřuje se na podporu mladých novinářů ze zemí Východního partnerství a z Ruska. Na projekt od roku 2015 navázal Jiří Dienstbier Journalism Fellowship, který je určen pro novináře ze zemí západního Balkánu.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka