lupa x
user

Osvobozující rozsudek v případu vraždy novináře vyvolal v Srbsku protesty

Osvobozující rozsudek v případu vraždy novináře vyvolal v Srbsku protesty

07.02.2024 , Aktualizováno 06.02.2024

Redakce

Stovky lidí se v Bělehradě sešly na demonstraci, kterou vyvolal rozsudek srbského odvolacího soudu v případě vraždy novináře Slavka Ćuruviji před bezmála 25 lety. Čtyři bývalí příslušníci tajné policie v době režimu Slobodana Miloševiče, nepravomocně odsouzení za tento čin, byli verdiktem zveřejněným minulý týden zproštěni obvinění, informovala agentura Beta.

Osvobozující rozsudek v případu vraždy novináře vyvolal v Srbsku protesty

Foto: Shutterstock 

Ćuruvija byl zavražděn 11. dubna 1999 před svým domem. Stalo se to krátce poté, co Severoatlantická aliance zahájila nálety na Srbsko s cílem přinutit ho stáhnout jednotky z jeho tehdejší provincie Kosovo. Ćuruvija v té době Miloševičův režim ostře kritizoval. Novinářova rodina po jeho smrti někdejšího srbského prezidenta obvinila, že to on osobně si vraždu objednal.

V roce 2021 zvláštní soud v Bělehradě potvrdil někdejším členům obávané státní bezpečnosti (DB) za Ćuruvijovu vraždu vysoké tresty, v součtu měli za mřížemi strávit 100 let. Zprošťující rozsudek odvolacího soudu padl již v dubnu loňského roku, zveřejněn byl ale teprve v pátek.

Demonstraci před apelačním soudem svolala novinářská sdružení a nevládní organizace, její účastníci pak zablokovali jednu z ulic v centru srbské metropole. Protest, který podpořila také Evropská federace novinářů (EFJ), začal 25 minutami ticha, které symbolizovat 25 let, které letos od vraždy uplynou.

„Zabili jste spravedlnost, ale ne pravdu,“ řekla k verdiktu odvolacího soudu jedna z organizátorek manifestace Ivana Stevanovičová, šéfka nadace Slavka Ćuruviji. Kritizovala také, že soud rozsudek v ostře sledovaném procesu „deset měsíců skrýval“.

Premiérka Ana Brnabičová podle stanice N1 uvedla, že ji osvobozující rozsudek překvapil. Dodala však, že prezident Aleksandar Vučić „učinil vše pro to, aby se Ćuruvijova vražda objasnila“. Vučić, který byl za Miloševiče ministrem informací, je kritiky obviňován, že si během své více než desetileté vlády podřídil téměř veškeré instituce v Srbsku.

Bělehrad (ČTK)

Hlavní stránka