lupa x
user

Putinovo interview bylo ruskou zvláštní operací, míní ukrajinská rozvědka

Putinovo interview bylo ruskou zvláštní operací, míní ukrajinská rozvědka

14.02.2024 , Aktualizováno 13.02.2024

Redakce

Za ruskou speciální operaci a součást psychologické války v nynější ruské agresi vůči Ukrajině označil mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov rozhovor, který ruský prezident Vladimir Putin poskytl americkému moderátorovi Tuckeru Carlsonovi. Ruská propaganda vykresluje Putinovo interview jako hlavní světovou událost, zatímco západní novináři je odsuzují jako ostudné dno Carlsona, který poskytl autokratovi prostor pro manipulaci, napsal ruský zpravodajský server Meduza, působící z lotyšského exilu.

Putinovo interview bylo ruskou zvláštní operací, míní ukrajinská rozvědka

Foto: Shutterstock

Carlson podle portálu nedal Putinovi ani jedinou nepříjemnou otázku, jakkoli to před rozhovorem sliboval, a Putin opět vyprávěl to, co vždycky.

Putin v rozhovoru tvrdil, že je nemožné, aby Rusko bylo na Ukrajině poraženo, za své zájmy bude země podle něj bojovat až do konce. Ruský prezident také odmítl, že by Rusko mohlo napadnout i další země východní Evropy, jako jsou Polsko či Lotyšsko.

„To nemohla nebýt zvláštní operace. Bezpochyby šlo o ovlivňování, je to informační a psychologická speciální operace. Ano, ruská zvláštní operace. Protože cílovou skupinou tohoto rozhovoru byl svobodný svět, západní svět,“ řekl mluvčí rozvědky v ukrajinské televizi podle serveru RBK-Ukrajina. Putinovo „lživé vyprávění a propaganda“ měly podle něj posloužit k přesvědčování svobodného demokratického světa.

Jusov označil Putina za „geopolitického šílence“, který „vypráví hlouposti o mezinárodním právu, dějinách, a rozhoduje, které národy mají existovat, anebo neexistovat“. Ale sama skutečnost, že ruské zvláštní služby vynakládají obrovské prostředky na ovlivňování západní veřejnosti, podle mluvčího HUR svědčí o tom, jak moc je toto publikum pro Rusy důležité. „Uvědomují si, že možnost ovlivnit demokratický svět je pro ně kriticky důležitá,“ prohlásil.

Server připomněl, že ukrajinské středisko pro strategickou komunikaci vyvrátilo Putinova tvrzení o neonacismu a o tom, že Ukrajinu vytvořili sovětští diktátoři Lenin a Stalin nebo že v zemi jako zuří „občanská válka“.

Meduza upozornila, že sami Rusové na sociálních sítích interview zesměšňují. Že Putin na otázku, proč napadl Ukrajinu, odpověděl vyprávěním o knížeti Rurikovi z 9. století.

Kyjev (ČTK)

Hlavní stránka