lupa x
user

Slovensko se nepoučilo, zaznělo v Brně na shromáždění k výročí vraždy novináře

Slovensko se nepoučilo, zaznělo v Brně na shromáždění k výročí vraždy novináře

24.02.2024 , Aktualizováno 22.02.2024

Redakce

Slovensko se nepoučilo, zaznělo dnes opakovaně na brněnském shromáždění k šestému výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Řečníci poukazovali na to, že předseda Směru-sociální demokracie Robert Fico, jehož vláda neustála politickou krizi po Kuciakově vraždě, je dnes znovu slovenským premiérem a upevňuje svoji pozici. Shromáždění se zúčastnilo podle odhadu zpravodaje ČTK asi 250 lidí.

Slovensko se nepoučilo, zaznělo v Brně na shromáždění k výročí vraždy novináře

Foto: Shutterstock

„Po šesti letech mám stejné emoce jako tehdy. Cítím hrůzu, hněv a touhu po změně,“ řekl novinář Dávid Pásztor, který v roce 2018, ještě jako student žurnalistiky, spoluorganizoval brněnská shromáždění Slováků volajících po změnách v jejich vlasti.

Pástor i další řečníci si dnes kladli otázku, zda Kuciak s Kušnírovou nezemřeli zbytečně a zda vzepětí občanské společnosti po jejich smrti nepřišlo vniveč.

„Stále jsme na stejném kolotoči,“ konstatoval slovenský novinář Peter Sabo, podle kterého Kuciak usiloval o lepší Slovensko a fungující stát, což má smysl i nyní. Lidé by podle něj měli držet při sobě, pomáhat si, nevzdávat se. „Spolupracujme, to je jeden z nejzásadnějších odkazů Jána Kuciaka,“ uvedl.

Zazněla také slova o naději. „Jan a Martina jsou jemným, ale pevným pojítkem, které nás sjednocuje,“ uvedl Dominik Levíček, další z organizátorů brněnských akcí z roku 2018.

Dlouholetá vězení za vraždu Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho přítelkyně Kušnírová, si odpykávají tři lidé včetně nájemného střelce, soudy se ale kauzou stále zabývají.

Kuciak byl podle vyšetřovatelů zavražděn kvůli své investigativní práci. Soud první instance loni v novém líčení opětovně zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy, naopak vinnou ze sjednání zločinu uznal Kočnerovu známou Alenu Zsuzsovou. Verdikt není pravomocný, případem se znovu zabývá slovenský nejvyšší soud, který v roce 2021 zrušil osvobozující verdikt nižšího soudu nad Kočnerem a Zsuzsovou.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka