lupa x
user

Pardubický kraj pošle materiální pomoc dětem a pacientům do Albánie

Pardubický kraj pošle materiální pomoc dětem a pacientům do Albánie

26.02.2024 , Aktualizováno 23.02.2024

Redakce

V březnu by měla do albánského města Delviny dorazit první zásilka rozvojové pomoci od krajské samosprávy. Ve středu 21. února o tom jednal hejtman Martin Netolický se starostou Besmirem Velim. Pardubický kraj dodá vyřazené vybavení do tamních škol a nemocnice.

Pardubický kraj pošle materiální pomoc dětem a pacientům do Albánie

Foto: Shutterstock

Spolupráce mezi Pardubickým krajem a Albánií začala minulý rok na podzim, kdy balkánskou zemi navštívila delegace zastupitelů. Ti tam zamířili na pozvání, protože Albánie chce stát v budoucnu členskou zemí Evropské unie a hledá západní partnery pro spolupráci a rozvoj. Zatímco Pardubický kraj přislíbil pomoc městu Delvina, Litomyšl navazuje partnerství s městem Djirokaster. „Musím říct, že na mě zejména návštěva nemocnice v Delvině zapůsobila. Situace tam není dobrá, ale pracuje tam mladý lékař, srdcař, který se snaží i ve velice skromných, pro nás už stěží představitelných podmínkách pomáhat ostatním. Stav v této oblasti bych přirovnal k začátku 90. let v Československu. Tehdy nám také vyspělejší a bohatší země materiálně pomáhaly tak, že k nám posílaly u nich vyřazené, ale stále funkční vybavení. Domnívám se, že po 30 letech nastal čas, abychom tentokrát nabídli méně rozvinutým regionům něco my. Proto v březnu do Delviny pošleme první zásilku rozvojové pomoci. Jedná se o počítače, které naše školy kvůli obměně vybavení vyřadily, nebyl o ně u nás zájem a skončily by někde ve sběrném dvoře. Přitom se jedná sice o pár let staré, ale funkční stroje. Dále poskytneme nemocnici zdravotnický spotřební materiál jako například obvazy a vyřazené vybavení z krajské záchranné služby, které už u nás bylo nahrazeno novým. Zbytková cena pro nás je z účetního hlediska nulová, ale v Albánii bude vše mít nedozírnou cenu a hlavně bude nadále sloužit lidem,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický s tím, že další nabídky na rozvojovou pomoc kraj bude řešit v průběhu roku.

Kvůli koordinaci první zásilky s pomocí tento týden do České republiky zavítal delvinský starosta Besmir Veli. Podle něj do Albánie zamíří sice vyřazené vybavení, o které ale mají i tak velký zájem. „Chci moc poděkovat všem zapojeným za to, že naše škola i nemocnice dostanou toto vybavení. Je to poprvé v historii, kdy nám někdo ze zahraničí pomůže a jsme za to opravdu moc rádi. Jako starosta se postarám o to, aby dary doputovaly na místo určení dané našimi českými partnery, a pomůžeme i s celním řízením a dalšími administrativními úkony. Děkujeme,“ sdělil Besmir Veli.

Hlavní stránka