lupa x
user

25 let od prvního PET vyšetření v ČR

25 let od prvního PET vyšetření v ČR

27.08.2024 , Aktualizováno 26.08.2024

Redakce

25. srpna uplynulo 25 let, kdy lékaři v Nemocnici Na Homolce provedli první PET vyšetření. „Byli jsme první nejen v České republice, ale i v celém bývalém východním bloku. Za tu dobu zde bylo provedeno více než 160 000 vyšetření, které u nás objednalo více než 10 000 lékařů z 3 600 pracovišť“, říká doc. MUDr. Otakar Bělohlávek, CSc., primář oddělení nukleární medicíny a PET centra Nemocnice Na Homolce.

25 let od prvního PET vyšetření v ČR

Nemocnice Na Homolce vybudovala PET centrum ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež, a. s., a projekt podpořila Mezinárodní agentura pro atomovou energii.  Jednalo se o modelový projekt, na kterém se mělo ověřit, zda lze provozovat tak složitou technologii i v rozvíjející se postkomunistické zemi. Pozitronová emisní tomografie se velice brzy osvědčila v klinické praxi a podařilo se nejen získat důvěru klinických partnerů, ale i prosadit plnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění.

Dnes již patří PET vyšetření k základním vyšetřovacím metodám v onkologii a slouží i pro diagnostiku zánětlivých a neurologických onemocnění, např. v souvislosti s Alzheimerovou chorobou.

Jaká je současnost?

Oddělení nukleární medicíny v Nemocnici Na Homolce je dnes vybaveno dvěma nejmodernějšími hybridními PET/CT skenery a hybridním PET/MR skenerem, který využívá metodu magnetické rezonance a pozitronové emisní tomografie v rámci jednoho vyšetření. Při tomto specializovaném vyšetření oddělení úzce spolupracuje s radiodiagnostickým oddělením.

Nezbytným předpokladem vyšetření je podání malého množství mírně radioaktivní látky. PET kamerou se pak sleduje, do jakých částí těla se rozšířila. Zvýšené množství radioaktivity v určité části tkáně nebo orgánu může poukazovat na rakovinné bujení nebo zánět. PET tak posuzuje funkční vlastnosti tkání, zatímco CT v rámci jednoho vyšetření ložiska přesně lokalizuje.

PET/CT je velmi nákladné a organizačně náročné vyšetření, protože používaná radiofarmaka mají krátký poločas rozpadu 1 – 2 hodiny; připravují se proto krátce před vyšetřením. Oddělení nukleární medicíny v Nemocnici Na Homolce je nejvytíženějším pracovištěm v republice a denně vyšetří i přes 50 pacientů.

V posledních dvou letech prošlo oddělení nákladnou a složitou modernizací. Nemocnice výrazně rozšířila prostory oddělení nukleární medicíny, pořídila nejmodernější diagnostický přístroj PET/MR, který bude vysoce přínosný nejen pro pacienty z Prahy a středních Čech, ale i z dalších krajů. Upravily se výrobní prostory pro nový cyklotron, které sídlí ve stejné budově, a rozšířilo se zázemí pro zaměstnance – to vše za plného provozu oddělení.

„Zavedení pozitronové emisní tomografie před 25 lety bylo pro Nemocnici Na Homolce významným milníkem, který nás posunul na špičku v oblasti diagnostické medicíny nejen v České republice, ale i v celé střední a východní Evropě. Díky inovacím a neustálému rozvoji dokážeme dnes pacientům nabídnout to nejlepší z moderní diagnostiky, a to především díky skvělému týmu odborníků a špičkovému technologickému vybavení“, uvedl ředitel Nemocnice Na Homolce MUDr. Petr Polouček, MBA.

Historické milníky oddělení PET:

  • 1999 zahájení provozu pozitronové emisní tomografie (PET), první v postkomunistické Evropě
  • 2003 zahájení provozu hybridního PET/CT skeneru, prvního v České republice
  • 2023 zahájení provozu hybridního PET/MR skeneru

Zdroj: Nemocnice Na Homolce

Hlavní stránka