lupa x
user

Švédsko se rozhodlo vyhostit čínskou novinářku, ohrožovala prý bezpečnost země

Švédsko se rozhodlo vyhostit čínskou novinářku, ohrožovala prý bezpečnost země

09.04.2024

Redakce

Švédsko se rozhodlo vypovědět čínskou novinářku, která podle švédské tajné služby představovala hrozbu pro bezpečnost země. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na švédská média. Žena má zákaz se do Švédska vrátit.

Švédsko se rozhodlo vyhostit čínskou novinářku, ohrožovala prý bezpečnost země

Foto: Shutterstock

Sedmapadesátiletá žurnalistka byla zadržena v říjnu, v listopadu o její deportaci rozhodl švédský migrační úřad. Novinářka se proti tomu odvolala, soud ale ve svém stanovisku uvedl, že by vláda měla verdikt migračního úřadu potvrdit. Vláda tak učinila minulý týden, napsala na svých webových stránkách švédská televize SVT.

Do skandinávské země Číňanka přišla zhruba před 20 lety, měla povolení k pobytu a byla provdaná za Švéda, s nímž má děti, sdělila SVT. Podle švédské bezpečnostní služby SÄPO žena prováděla aktivity ohrožující bezpečnost Švédska více než deset let.

Vyhoštěná novinářka si nemyslí, že by pro Švédsko znamenala hrozbu, řekl televizi STV právník vyhoštěné Číňanky Leutrim Kadriu. „Těžko mohu o případu uvést nějaké podrobnosti, protože se jedná o otázku národní bezpečnosti a mnoho věcí je zahaleno tajemstvím,“ dodal.

Norská televize NRK uvedla, že čínská novinářka přinášela zprávy také z Norska, Dánska, Finska či Islandu.

Vztahy mezi Stockholmem a Pekingem jsou dlouhodobě napjaté. V roce 2020 byl v Číně odsouzen k desetiletému trestu vězení hongkongský vydavatel a knihkupec se švédským občanstvím Gui Minhai. Vedl nakladatelství, které vydávalo knihy s kritickým a bulvárním obsahem o vedoucích představitelích čínské komunistické strany. Gui byl shledán vinným z nezákonného poskytování zpravodajských informací do zahraničí. Švédské výzvy k propuštění knihkupce Peking odmítl.

V roce 2018 byl ve Švédsku k 22 měsícům vězení odsouzen 49letý muž usvědčený ze špionáže pro Čínu. Dordží Gjancan podle soudu předával Pekingu informace o dvou Tibeťanech, kteří uprchli do Švédska.

Stockholm (ČTK)

Hlavní stránka