lupa x
user

Generální tajemník OSN vyzval Izrael, aby do Gazy pouštěl zahraniční novináře

Generální tajemník OSN vyzval Izrael, aby do Gazy pouštěl zahraniční novináře

11.04.2024 , Aktualizováno 10.04.2024

Redakce

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Izrael, aby pouštěl do Pásma Gazy zahraniční novináře, a pomohl tak zabránit šíření dezinformací o konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. V této souvislosti hovořil o informační válce, která zhoršuje dopady více než šest měsíců trvajících bojů. Informovaly o tom na svém webu izraelské noviny The Times of Israel.

Generální tajemník OSN vyzval Izrael, aby do Gazy pouštěl zahraniční novináře

Foto: Shutterstock

„Zabraňovat zahraničním novinářům ve vstupu do Pásma Gazy přispívá k tomu, že se šíří dezinformace a nepravdivé popisy událostí na místě,“ uvedl Guterres na síti X v pondělí pozdě večer. Jeho vyjádření se shoduje s prohlášením Mezinárodní asociace zahraničních novinářů, která poskytuje podporu zahraničním žurnalistům pokrývajícím události v Izraeli, Gaze a na okupovaném Západním břehu Jordánu. Asociace v pondělí vyzvala Izrael, aby umožnil zahraničním novinářům vstoupit do Pásma Gazy a informovat o dění přímo z místa. „Znemožnění přístupu nezávislého tisku do válečné zóny na tak dlouhou dobu nemá z izraelské strany obdoby,“ stojí v prohlášení. „Vzbuzuje to otázku, co Izrael nechce, aby mezinárodní novináři zahlédli,“ dodali autoři výzvy.

Podle lednového rozhodnutí izraelského nejvyššího soudu může Izrael nadále bránit zahraničním reportérům ve vstupu do Pásma Gazy z bezpečnostních důvodů. V posledních měsících byli jedinými, kdo mohl informovat z místa o dění v Pásmu Gazy, místní obyvatelé nebo korespondenti v doprovodu armády.

Hamás, který USA a EU považují za teroristickou organizaci, zaútočil 7. října na komunity v jižním Izraeli, kde jeho bojovníci zabili asi 1200 lidí a dalších zhruba 250 unesli. Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy si podle pondělního sdělení ministerstva zdravotnictví spravovaného Hamásem vyžádala životy 33.207 Palestinců.

New York (ČTK)

Hlavní stránka