lupa x
user

EP vyzval lídry EU a členské země, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování

EP vyzval lídry EU a členské země, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování

26.04.2024

Redakce

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí ve schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

EP vyzval lídry EU a členské země, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování

Foto: Shutterstock 

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

Konkrétně se EP v tomto kontextu zaměřil na pravicově populistickou Alternativu pro Německo (AfD), která by podle něj měla zveřejnit své finanční vztahy, především s Kremlem. Podezření z možného uplácení ze strany Ruska čelí člen Spolkového sněmu za AfD Petr Bystroň a europoslanec této strany Maximilian Krah.

Evropský parlament kritizoval také Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Představitelé FPÖ v roce 2016 podepsali smlouvu „o přátelství“ s Putinovou stranou Jednotné Rusko.

Evropští představitelé by ruskému vměšování měli podle EP čelit s naléhavostí i kvůli nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu, které se uskuteční 6. až 9. června.

Štrasburk (ČTK)

Hlavní stránka