lupa x
user

Mít svůj sen. Romské osobnosti líčily své příběhy v kongresovém sále Paláce Pardubice

Mít svůj sen. Romské osobnosti líčily své příběhy v kongresovém sále Paláce Pardubice

01.05.2024 , Aktualizováno 30.04.2024

Redakce

Mít svůj sen. Takový byl název setkání romských osobností a studentů, které se uskutečnilo v kongresovém sále Paláce Pardubice. A to i za podpory Pardubického kraje a pod záštitou radního Pardubického kraje zodpovědného za sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly.

Mít svůj sen. Romské osobnosti líčily své příběhy v kongresovém sále Paláce Pardubice

„Taková setkání velmi vítám. Přispívají k odstranění předsudků vůči Romům. Konkrétní příběhy úspěšných romských osobností mohou být inspirativní pro další Romy, jak uspět ve vlastním životě,“ uvedl radní Pardubického kraje Pavel Šotola.

Motivovat romské děti i jejich rodiče ke vzdělávání

„Cílem této akce bylo motivovat romské děti i jejich rodiče k osobnímu rozvoji i vzdělávání. A také seznámit širokou veřejnost s inspirativními romskými osobnostmi, které na své cestě k úspěchu překonaly řadu překážek,“ řekl za pořadatele Nikolas Petik.

Také on sám byl v podobné situaci. Vychovávala ho babička a on se i navzdory mnoha bariérám stal úspěšným lektorem romských tanců, cukrářem a kuchařem. „Mám svůj sen. Díky němu se posouvám dál a nevzdávám se,“ poznamenal pořadatel akce, jejíž součástí byly také ukázky romské hudby a tanců či ochutnávky romské kuchyně.

I Romové mají ambice a touží po úspěchu

Záštitu nad touto akcí převzala rovněž vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. „Jako rodačka z Pardubic jsem byla hrdá, že se toto setkání konalo právě u nás. Veřejnost i romská komunita měla možnost se seznámit se zajímavými příběhy místních i přespolních Romů, ochutnat romská jídla a poslechnout si výtečné muzikanty. Přišlo mi důležité ukázat, že příslušníci romské menšiny mají stejné ambice a touhy po úspěchu jako kdokoliv jiný,“ podotkla Lucie Fuková.

Akce byla součástí vzdělávacího projektu Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky, který nese název Podpora sociálního začleňování Romů prostřednictvím komunitního rozvoje a podnikání.

Na setkání budou navazovat další akce

Na setkání naváže série dalších komunitních setkání a workshopů zaměřených na konkrétní témata. „Důležité je udržet motivaci romských rodin. V plánu je nabídnout poradenství či doporučit vhodné volnočasové aktivity, jako jsou například taneční, hudební či sportovní kroužky. Právě takové aktivity spolu s komunitní prací mohou výrazně zlepšit šanci romských dětí na úspěch,“ uzavřel hlavní organizátor akce Nikolas Petik.

Zdroj: Pardubický kraj

Hlavní stránka