lupa x
user

Knihobudky nabídnou výpůjčku knih na ulici

Knihobudky nabídnou výpůjčku knih na ulici

05.05.2024 , Aktualizováno 02.05.2024

Redakce

Na čtyřech místech v Krnově se nejpozději příští rok objeví knihobudky. Jde o projekt podaný do participativního rozpočtu. Díky nápadům občanů se mění veřejnosti přístupná místa k lepšímu už osm let. V těchto dnech bylo například dokončeno odpočinkové místo Petráček.

Knihobudky nabídnou výpůjčku knih na ulici

Na čtyřech místech ve městě se nejpozději příští rok objeví knihobudky. Skříňky ve veřejném prostoru, které budou sloužit k bezplatnému půjčování a výměně knih, město zrealizuje ze zůstatku finančních prostředků participativního rozpočtu. „Každoročně je v rozpočtu města na nápady občanů vyčleněn jeden milion korun. Jelikož letos jsme ho nevyčerpali, chtělo vedení města předložit nerealizované nápady z předchozích ročníků,“ uvedla Radka Zdráhalová z odboru rozvoje města. Rada města následně rozhodla o poskytnutí finančních prostředků ve výši 250 tisíc korun na knihobudky, které soutěžily v participativním rozpočtu v roce 2021.

„Nerealizované nápady občanů rozhodně neházíme do koše. To je případ nejen knihobudek, ale například i ozelenění fasády obchodního domu v uličce u kostela sv. Martina. Nápad na zakrytí fasády popínavými rostlinami vzešel od Marcela Kolarze, který tento projekt podal do loňského participativního rozpočtu. V hlasování veřejnosti neuspěl, ale vzhledem k jeho finanční nenáročnosti se ho město rozhodlo i tak realizovat. Jak je vidět, podávat projekty má smysl,“ řekla Radka Zdráhalová.

Díky nápadům občanů se mění veřejnosti přístupná místa k lepšímu už osm let. Zatím poslední realizovaný projekt najdou lidé v bývalém lomu, který se nachází ve svahu cvilínského kopce v Petrově dole. Vzniklo zde nové odpočinkové místo s názvem Petráček. „Tvoří ho altán, tři lavičky a informační tabule, v nejbližších dnech ještě přibydou houpačky a podpěry se sítí. Město ho zrealizovalo z podnětu místních občanů, kteří svůj nápad na vznik místa pro setkávání lidí z ulic Zukalova, Petrův Důl, Ladova a Zátiší, které ale samozřejmě bude sloužit také turistům i jako cíl pěších výletů dětí ze školek a škol, přihlásili do participativního rozpočtu v loňském roce a v hlasování veřejnosti zvítězil. Navrhovatelkou byla paní Markéta Zavadilová,“ upřesnila Radka Zdráhalová.

V letošním roce občané přihlásili do participativního rozpočtu jen čtyři projekty, z nichž dva byly vyloučeny pro nesplnění zadání a dva budou uskutečněny. Jde o mural Strážkyně, který vznikne na štítové stěně bytového domu na náměstí Hrdinů 10, a projekt Ptáčkodlab, jenž počítá s rozmístěním krmítek v různých lokalitách Krnova. Na realizaci ale má šanci i vyloučený projekt Obnova Švédského kříže, a to v případě, že se městu podaří získat souhlas Státního pozemkového úřadu, který vlastní parcelu, na níž se kříž nachází.

Hlavní stránka