lupa x
user

Pardubická muzika oslnila National Polka Festival v Texasu

Pardubická muzika oslnila National Polka Festival v Texasu

29.05.2024

Redakce

Spolupráce Pardubického kraje s krajanskými spolky v Texasu pokračuje také v letošním roce. Studenti Konzervatoře Pardubice se svojí kapelou nazvanou Pardubická muzika zazářili na 57. ročníku National Polka Festivalu ve městě Ennis. Východočeské muzeum v Pardubicích pak v Texasu představilo expozici Od stříbrného českého tolaru k americkému dolaru, která bude následně putovat po dalších místech v Texasu.

Pardubická muzika oslnila National Polka Festival v Texasu

„Pardubická muzika v letošním roce zahajovala celý 57. ročník National Polka Festivalu v Ennis a vystoupila zde celkem třikrát. Z ohlasu návštěvníků je patrné, že naši konzervatoristé mají velký hudební potenciál, který přetavili také do samostatného CD, které se zde velmi rychle vyprodalo. Každý úspěch našich studentů nás jen utvrzuje v tom, že podobné projekty mají smysl a určitě v nich chceme dále pokračovat. Jedná se nejen o propagaci české kultury, našeho kraje, ale také o mimořádnou zkušenost právě pro naše studenty,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že studenty čekají také koncerty v českých centrech v La Grange či Houstonu.

Hejtman v rámci festivalu udělil medaili hejtmana Pardubického kraje Dannymu Zapletalovi, který je bývalým ředitelem National Polka Festivalu a jedním z hlavních koordinátorů spolupráce a otcem myšlenky na vytvoření stálé expozice české kultury v Ennis. Prvním krokem byla výstava Východočeského muzea v Pardubicích s názvem Od stříbrného českého tolaru k americkému dolaru. K výstavě muzea se připojilo i Muzeum Ostrov lidových krojů ze středočeského Ostrova, které do Ennis přivezlo tři lidové kroje z východních Čech, které jsou starší než hostitelské město samotné.

Zdroj: Pardubický kraj

Hlavní stránka