lupa x
user

Zemědělci sčítají škody, bouřky sklidily úrodu za stovky milionů

Zemědělci sčítají škody, bouřky sklidily úrodu za stovky milionů

14.07.2024 , Aktualizováno 15.07.2024

Redakce

Poslední dva týdny probíhá nerovný závod – zemědělci sklízí obilniny a řepku, opakující se bouřky s krupobitím je však místy předběhnou. “Letos chodí jedno krupobitní pásmo za druhým. Naši likvidátoři jsou prakticky stále v terénu – klienti spěchají na sklizeň, protože jedna bouřka už u nich řádila, a k další se podle předpovědi schyluje”, popisuje Petra Martinková, ředitelka Agra pojišťovny.

Zemědělci sčítají škody, bouřky sklidily úrodu za stovky milionů

Foto: Shutterstock 

Škody jdou v tuto chvíli už do stovek milionů korun.

“Aktuálně pojišťujeme zhruba 460 tisíc hektarů, a například za jedno pole se 14 hektary máku vyplácíme právě přes 800 tisíc korun, za stejně velké pole řepky půl milionu. A to je na něm škoda “jen” 85%,” vysvětluje Petra Martinková. Výčet zasažených okresů a katastrů je k dnešnímu datu tak dlouhý, že lze uvést jen příklady. Po bouřkách z 30. června stanovovala Agra pojišťovna velké škody např. na Třebíčsku nebo na Přerovsku. Aktuálně jsou likvidátoři kvůli čtvrtečnímu krupobití v terénu např. v okrese Praha-východ a na Pardubicku.

“Prioritou je samozřejmě urychleně stanovit škody na plodinách ve sklizňové zralosti, aby zemědělci mohli sklidit to, co na rostlinách zbylo. Poškozené jsou ale i kukuřice, sója a další plodiny, ke kterým se později ještě jednou vrátíme”, dodává Petra Martinková.

Hlavní stránka