lupa x
user

Česká zemědělská univerzita na Zemi živitelce představí projekty pro udržitelnou budoucnost

Česká zemědělská univerzita na Zemi živitelce představí projekty pro udržitelnou budoucnost

16.08.2024 , Aktualizováno 15.08.2024

Redakce

„Oživujeme českou krajinu. Chytře“ … To je téma expozice České zemědělské univerzity na jubilejním padesátém ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka 2024. Jedno z mnoha, jimiž se zde budeme letos prezentovat. Ve stánku ČZU na českobudějovickém výstavišti také ve dnech 22.–27. srpna 2024 dostanou prostor modro-zelená infrastruktura v městském prostředí, drony v lesnictví a dálkový průzkum Země, agropočasí, udržitelné nakládání s přírodními zdroji, precizní zemědělství nebo inovativní podnikání.

Česká zemědělská univerzita na Zemi živitelce představí projekty pro udržitelnou budoucnost

Jednotlivé fakulty si připravily atraktivní program s ambicí zaujmout všechny kategorie návštěvníků od těch nejmladších až po ostřílené profesionály. Země živitelka jako největší a nejvýznamnější akce svého druhu poskytuje ideální platformu pro prezentaci univerzity, předávání jejích zásadních témat i případný nábor příštích studentů.

Spanilou jízdu agrosalonem zahájí 22. srpna Fakulta životního prostředí. Co vše se skrývá pod pojmem Modro-zelená infrastruktura v městském prostředí? Například tolik oblíbené zelené střechy. A také zachycování, čištění a využití dešťové vody k zavlažování či splachování, vytváření vegetačních a rekreačních prostor pro odpočinek, setkávání a kulturně-kreativní akce či výměna asfaltu za povrchy s lepší schopností infiltrace srážek. Odborníci rádi vysvětlí, co je pro dnešní tepelně přetížená města zdravé a dobré.

Fakulta lesnická a dřevařská pojala svoji prezentaci plánovanou na 23. srpna v duchu tématu Drony v lesnictví a dálkový průzkum země. Dozvíme se něco o tom, jak a kde lze drony využít. Například pro přesné mapování (dálkový průzkum poskytuje detailní 3D modely terénu), efektivní monitorování lesů (drony rychle zjistí škody a změny), monitoring škůdců (detekce napadení stromů škůdci v rané fázi), snižování nákladů (létání s drony je levnější než tradiční metody) a také odvozování veličin (odhad výšky, tloušťky stromu a zásoby porostů).

Vše, co je pro zemědělce důležité z hlediska počasí, a jak jim zařídit co nejvíc informací napoví 24. srpna vědci z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Dávají k dispozici portál Agropočasí.cz umožňující zemědělcům a farmářům informované rozhodování a plánování. Portál nabízí precizní předpověď počasí pro každý katastr, historická meteorologická data od roku 2004, síť 456 měřících stanic po celé ČR, interaktivní grafy pro analýzu agrometeorologických dat a expertní informace pro zemědělství a veřejnou správu.

Fakulta tropického zemědělství si na 25. srpna připravila prezentaci na téma Věda nejen pro tropické oblasti. Dozvíme se, jak se naučit udržitelnému nakládání s přírodními zdroji a jak přispět k ochraně biodiverzity v tropech a subtropech. Seznámíme se s prací spolku Antelope Conservation, poznáme zástupce Botanické zahrady FTZ a nahlédneme do kuchyně týmu BioResources & Technology Division.

Precizní zemědělství jako ucelený systém agro-environmentálních opatření je již dlouho v centru zájmu vědců Technické fakulty, kteří se s návštěvníky agrosalonu rádi podělí o některé nové poznatky 26. srpna. Na programu jejich prezentace jsou mimo jiné monitoring, sběr a zpracování dat, telematika, software a aplikace a také umělá inteligence. Nebo moderní zemědělská technika, robotika a autonomie, senzorika a další zajímavosti. Tato oblast se raketově rozvíjí, a tak i tady je na co se těšit.

Na samý závěr Země živitelky, v úterý 27. srpna, představí Provozně ekonomická fakulta svůj studijní program Inovativní podnikání, což je revoluční metoda vzdělávání. „Učíme se skrze podnikání, ne podnikat. Naším cílem není vytvořit výnosné společnosti, ale absolventy, kteří z každé své společnosti výnosnou vytvoří.“ To je Tiimiakatemia®, vyučovací metoda pocházející z Finska, která se již několik let úspěšně provozuje na ČZU.

Kromě prezentace fakult připravila ČZU pro návštěvníky agrosalonu tradiční ochutnávku smaženého hmyzu spojenou s konzumací skryté formy, tedy výrobků s přídavkem hmyzu. A nejen to. V rámci senzorické analýzy potravin se dozvíme něco o hodnocení potravin našimi smysly, a to včetně následného vyhodnocení v nervové soustavě. Na řadu přijde i senzorické testování různých druhů hmyzu, které se v nedávné době staly novou potravinou a nabývají na čím dál větší popularitě.

Smažení cvrčci rozhodně potřebují něčím dobrým zapít, a od toho tu je tradiční ochutnávka z univerzitních vinic. Vína chutnají skvěle, o čemž svědčí i slušná sbírka ocenění, která za ně Vinařství ČZU v Chloumku u Mělníka každý rok sbírá.

V letošní programové nabídce ČZU má své místo i studentský projekt nazvaný Mechárium. Toto rostlinné terárium nenáročné na péči si navíc každý bude moci vytvořit sám. Nespornou výhodou mechária je, že ho stačí zalévat jednou za půl roku.

A komu zrovna nevoní hmyz jako potravina budoucnosti, neměl by propást příležitost otestovat ve dnech 22. až 25. srpna některou z lahůdek vyrobených v Potravinářském pavilonu ČZU. Unikátní technologické centrum pro vzdělávání má šest moderních potravinářských provozů a vyrábí se zde kvalitní řemeslné potraviny. Studenti tak mohou získat cennou praxi a stát se inspirací pro budoucí generace potravinářů.

Zdroj: Česká zemědělská univerzita

Hlavní stránka