lupa x
user

Nový projekt pro ochranu obyvatel i majetku před klimatickými změnami v česko-polském pohraničí

Nový projekt pro ochranu obyvatel i majetku před klimatickými změnami v česko-polském pohraničí

02.09.2024 , Aktualizováno 30.08.2024

Redakce

Liberecký kraj společně s polskými partnery Powiat Zgorzelecki (Okres Zhořelec) a Powiat Lubański (Okres Lubań) se podílí na realizaci projektu v období 1. 4. 2024 – 31. 12. 2026. Jeho hlavní náplní je ochrana obyvatel a majetku v daných regionech před škodami, které vznikají ve spojitosti se změnami klimatu. Nebezpečí, která vznikají v důsledku požárů, sucha, povodní, vichřice, mrazu a dalších doprovodných jevů nejsou omezena státními hranicemi, a proto se projektoví partneři rozhodli řešit tuto problematiku společně.

Nový projekt pro ochranu obyvatel i majetku před klimatickými změnami v česko-polském pohraničí

Upgrade informačního systému – Portálu krizového řízení – umožní snadnější komunikaci a rychlý přenos informací mezi krizovými štáby partnerů. Zároveň bude krizový štáb dovybaven potřebnou informační technikou.

Aby mohly být informace získané prostřednictvím tohoto systému rychle přeneseny i do míst, které jsou přímo ohroženy, budou do jednotlivých vybraných obcí v česko-polském pohraničí ( Lubań, Świeradów-Zdrój, Leśna, Lubań, Olszyna, Platerówka, Siekierczyn, Zawidów, Zgorzelec, Bogatynia, Pieńsk, Sulików, Węgliniec, Zgorzelec, Kunratice, Heřmanice, Nová Ves, Bulovka, Chotyně, Chrastava, Mníšek, Nové Město pod Smrkem, Višňová) zakoupeny a umístěny požární sirény, které budou součástí „Jednotného systému varování a vyrozumění“. Dále bude mezi obcemi v pohraničí fungovat vzájemná výměna informací o hrozbách, která bude vycházet z událostí předem definovaných v katalogu hrozeb.

Přímou spolupráci mezi zástupci partnerů a jejich krizových štábů i zástupců složek „Integrovaného záchranného sboru“ podpoří společné workshopy na výměnu zkušeností ve zvládání krizových situací vzniklých v souvislosti se změnami klimatu (povodně, rozsáhlé požáry, vichřice atd.) a také společná cvičení hasičských jednotek na polské přehradě Witka (zásobník vody pro elektrárnu Turow ležící na řece Smědá, kde v roce 2010 došlo k jejímu protržení).

K některým aktivitám budou přizvání i partneři z Německa s cílem integrace zavedených technologií a postupů při mimořádných událostech a výměně zkušeností.

Celý projekt ohraničují dvě odborné konference, kdy během té závěrečné bude podepsána i dohoda o vzájemné spolupráci všech tří partnerů. Veřejnost bude o projektu a jeho výstupech informována prostřednictvím letáčků, bannerů, tiskových zpráv a webových stránek jednotlivých partnerů.

Celkové náklady projektu „Přeshraniční výměna informací o hrozbách PL-CZ / Transgraniczna wymiana informacji o zagrożeniach PLCZ CZ.11.01.01/00/22_001/0000011“, který je financován z dotačního programu Interreg Česko-Polsko 2021-2027 činí 928 451 Euro, kdy 20 % nákladů nesou jednotliví partneři a 80% jsou dotační prostředky. Liberecký kraj plánuje celkové výdaje ve výši 301 257 Euro (vlastní podíl LK činí 15 % – tj. 45 188,60 EU a 5 % zdroje z dotace ze státního rozpočtu z MMR ČR – tj. 15 062,80 EU, dotace ze strany EU 241 005,80 EU).

Zdroj: Liberecký kraj

Hlavní stránka