lupa x
user

České památky na olympijských hrách v Paříži

České památky na olympijských hrách v Paříži

05.09.2024 , Aktualizováno 04.09.2024

Redakce

Asociace nestátních památek dostala nabídku agentury CzechTourism, konkrétně francouzského zastoupení agentury, představit české památky návštěvníkům olympiády na jejich stánku.

České památky na olympijských hrách v Paříži

Stánek byl po celou dobu olympiády v Parku Hrdinů Čestné legie u Stade de France v Saint-Denis. “Pro návštěvníky olympiády jsme připravili, po vzoru olympijských sportovců, rekordy našich památek. Hosté českého stánku přiřazovali ke kartám s nejkrásnějšími památkami Česka jejich rekordy a umisťovali je na mapu České republiky,” říká Vratislav Zákoutský tajemník asociace nestátních otevřených památek, který se akce zúčastnil osobně.

A jaké rekordy jsme do Paříže přivezli? Arcibiskupský zámek Kroměříž, který je součástí světového kulturního dědictví UNESCO, má nejvyšší věž ze všech českých zámků, na Loučeni je největší labyrintárium v Evropě, na hradě Kokořín je nejhlubší studna bez vody. Zámek Náměšť na Hané se celý i svým zámeckým parkem vejde do kruhového objezdu a třeba jirkovský Červený Hrádek má stejný počet oken kolik je dní v roce.

Park Hrdinů Čestné legie navštívili během olympiády tisíce lidí z mnoha zemí světa, ale většinu tvořili domácí, kteří nadšeně podporovali francouzské olympioniky. Poděkovat jim osobně přišlo několik francouzských medailistů včele s ikonou francouzského sportu a velkým soupeřem našeho Lukáše Krpálka Teddy Rinerem. Stánek navštívila i zástupkyně velvyslance České republiky ve Francii a vedoucí mise, paní Radka Bordes.

Děkujeme za tuto možnost představit naše památky na největší sportovní akci světa agentuře CzechTourism a ředitelce jejího zastoupení ve Francii paní Markétě Dianové.

Zdroj: PROTEXT

Hlavní stránka