lupa x
user

Nevyhazujte účtenky do tříděného odpadu. Jejich recyklace může ohrozit kvalitu vod

Nevyhazujte účtenky do tříděného odpadu. Jejich recyklace může ohrozit kvalitu vod

06.09.2024

Redakce

Pokladní účtenky, jízdenky, stvrzenky a další termocitlivé papíry je nutné považovat za materiálově nevyužitelnou složku odpadu, která by měla být odstraněna společně se směsným komunálním odpadem, tedy primárně prostřednictvím černých popelnic.

Nevyhazujte účtenky do tříděného odpadu. Jejich recyklace může ohrozit kvalitu vod

Pokladní účtenky, jízdenky, stvrzenky a další termocitlivé papíry je nutné považovat za materiálově nevyužitelnou složku odpadu, která by měla být odstraněna společně se směsným komunálním odpadem, tedy primárně prostřednictvím černých popelnic. S ohledem na zdravotní a environmentální rizika není žádoucí, aby se termocitlivé papíry odkládaly do odděleně soustřeďovaných papírových odpadů, tedy do popelnic modrých. Z důvodu možného obsahu škodlivých bisfenolů jsou použité termopapíry k recyklaci zcela nevhodné. Jejich následným zpracováním totiž dochází ke kontaminaci životního prostředí a ohroženo může být i lidské zdraví.

Negativní dopad recyklace termopapíru ukázaly kontroly České inspekce životního prostředí provedené na základě podnětu Povodí Vltavy, které monitoruje kvalitu povrchových vod. V rámci těchto kontrol byl v odpadních vodách vypouštěných provozovatelem, specializujícím se na zpracování recyklovaného papíru a výrobu produktů papírové hygieny, zjištěn zvýšený obsah látky bisfenol A (BPA). „Bisfenoly obsahují termocitlivé papíry, které jsou často vyhazovány do sběrového papíru. Následným zpracováváním sběrového papíru dochází k uvolnění bisfenolů do odpadních vod. BPA je nebezpečný zejména pro člověka, ve zvýšené koncentraci může poškodit hormonální rovnováhu či reprodukční schopnosti a plod v těle matky,“ vysvětluje ředitel odboru technické ochrany a integrované prevence ČIŽP Oldřich Jarolím s apelem, aby veřejnost termopapíry do modrých popelnic v žádném případě nevhazovala.

Bisfenol A je při výrobě termocitlivého papíru nahrazován zejména doposud povoleným bisfenolem S (BPS), který však vykazuje podobné nežádoucí zdravotní účinky (viz https://echa.europa.eu/cs/-/bisphenol-s-has-replaced-bisphenol-a-in-thermal-paper).

Zdroj: Česká inspekce životního prostředí

Hlavní stránka