lupa x
user

Titanic Facing slip na poštovních ceninách

Titanic Facing slip na poštovních ceninách

06.09.2024

Redakce

Již dnes si mohou zájemci na podzimním veletrhu Sběratel, který se ve dnech 6. – 7. září koná již tradičně na výstavišti PVA Expo v pražských Letňanech, zakoupit dvě poštovní ceniny s motivem adresního štítku z lodní pošty Titanicu. Díky českému sběrateli a odborníkovi na investiční filatelii Davidovi Kopřivovi se tento vzácný artefakt dostal do Evropy a veřejnost jej tak bude moci na veletrhu spatřit vůbec poprvé.

Titanic Facing slip na poštovních ceninách

Na palubě Titanicu se nacházela třídírna dopisů, jelikož byl tento slavný parník nejen dopravním prostředkem pro cestující, ale i lodí britské královské pošty se smlouvou na přepravu pošty z Velké Británie a USA. Právě proto bylo na palubě lodi k dispozici pět poštovních úředníků, kteří měli za úkol řídit plovoucí poštovní úřad a zajišťovat přepravu obrovského množství korespondence mezi oběma kontinenty. Mezi dopisy byl i adresní štítek, který patřil přímo k lodnímu poštovnímu úřadu. Mezi sběrateli se označuje jako Titanic Facing slip, tedy adresní lístek, kterým prošla pošta na lodi. Tento konkrétní lístek byl razítkován při vyplutí ze Southamptonu pouhé čtyři dny před tragédií a orazítkován byl osobním razítkem úředníka palubní pošty “O. S. WOODY” a s řádkovým razítkem “TITANIC”. Spolu s dalšími byl nalezen u těla O. S. Woddyho několik dní po potopení Titaniku a jde tak o jedinečné svědectví historické katastrofy.

David Kopřiva hledal tento artefakt několik let na aukcích po celém světě. V lednu se mu konečně poštěstilo a na aukci v malém městě v americkém Marylandu štítek vydražil. Je to jediný takový artefakt na pevninské Evropě, a tak silně přitahuje pozornost nejen tuzemských sběratelů.

Česká pošta bude na veletrhu nabízet příležitostnou dopisnici s vyobrazením slavného adresního štítku z Titanicu vydanou v rámci výstavy sběratelských unikátů Praga Piccola, jež veletrh Sběratel každý rok provází. Na přítiskové části dopisnice je vyobrazen poštovní lístek a parník Titanic.

K dispozici bude též příležitostné razítko s motivem Titanicu. Prodejní cena příležitostné poštovní dopisnice bez razítka je 35 korun a s jedním denním razítkem 37 korun. Příležitostnou dopisnici je možno používat v poštovním provozu od 4. září 2024 (kdy byla vydána Ministerstvem průmyslu a obchodu) až do odvolání.

Současně bude Česká pošta na Sběrateli nabízet tiskový list známek s přítiskem, kde je kromě adresního štítku a zobrazení lodi na centrálním motivu vidět část plánu lodi s umístěním poštovního úřadu. Nominále známek je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 27 korun. Známkový komplet si budou moci zájemci pořídit za 349 korun.

Oba produkty vytiskla Tiskárna Hradištko, s.r.o. ofsetem, dopisnici v nákladu 2 350 kusů a známkový komplet v nákladu 1 000 kusů.

Dopisnici bude možné na veletrhu Sběratel koupit u stánku České pošty Prodejna Známkové tvorby, tiskový list známek s přítiskem ve stánku České pošty Známky s přítiskem, na veletrhu stánky budou vedle sebe. Pokud by nebyly doprodány v rámci veletrhu bude zbytek ke koupi na Hlavní poště, Jindřišská 14, Praha 1 (přepážka Známky s přítiskem).

Obě poštovní ceniny jsou propojeny podobnou grafikou a ve sbírkách budou tvořit pěkný celek, zároveň mohou být skvělým suvenýrem pro veřejnost, která má unikátní možnost artefakt na veletrhu Sběratel spatřit.

Zdroj: Česká pošta

Hlavní stránka