lupa x
user

Podporujeme lidi bez domova na cestě zpět k důstojnému životu

Podporujeme lidi bez domova na cestě zpět k důstojnému životu

10.09.2024

Redakce

Centrum služeb pro lidi bez domova nabízí klientům několik služeb, které na sebe navazují. Jedná se o terénní službu, nízkoprahové denní centrum, noclehárnu a azylový dům. V zimních měsících vždy přibude i noční krizové centrum. Nastavení služeb a jejich provázanost umožňuje, že klientova cesta může vést doslova „z ulice až k bydlení“, ve kterém Charita zajišťuje následnou podporu.

Podporujeme lidi bez domova na cestě zpět k důstojnému životu

„Velkou výhodou je, že máme všechny služby pro lidi bez domova na jednom místě. Lépe tak dokážeme řešit spoustu věcí. Pokud má člověk z ulice zájem a vůli a potřebuje bydlet, dá se to vyřídit poměrně rychle,” vysvětluje Petr Šimon, vedoucí Centra služeb pro lidi bez domova.

Přímo do ulic Brna nebo do jeho okrajových zón chodí pravidelně pracovníci terénní služby. Aktivně vyhledávají lidi, kteří se ocitli v nouzi a bez přístřeší, ale nemají sílu říct si o pomoc nebo nemohou sami přijít do služeb, kde je tato pomoc nabízena.

Nízkoprahové denní centrum nabízí lidem bez domova bezpečné prostředí k odpočinku, jídlo, ošacení a obutí a také zázemí pro osobní hygienu. Sociální pracovník s nimi zmapuje situaci a pomůže s dalšími kroky, jako je vyřízení sociální dávek, dokladů nebo zajištění brigády.

Krátkodobé ubytování lidem, kteří se ocitli bez střechy nad hlavou, poskytuje Noclehárna. Lidé přespí a ráno odházejí. Sociální pracovníci, se kterými přicházejí v Noclehárně do kontaktu, se snaží, aby v této situaci nesetrvávali příliš dlouho a přešli raději do Azylového domu. Ten představuje lepší podmínky nejen pro život, ale také pro komunikaci a řešení celé situace. Pracovníci podporují klienty, aby získali soběstačnost a motivaci k návratu do běžného života.

Od prosince do konce února se otevírá Noční krizové centrum. Jedná se o bezplatnou možnost přečkat noc v teple a bezpečí. Slouží lidem žijícím na ulici, kteří nemohou či nechtějí využít sociálních služeb, např. nocleháren.

„Když navážeme s lidmi bez domova kontakt a najdeme jejich motivaci, mohou se ve svém životě posunout dál. Každý příběh nemá šťastný konec, ale když se to povede, máme obrovskou radost,” uzavírá Petr Šimon.

V roce 2023 navštívilo Nízkoprahové denní centrum celkem 947 lidí. Noclehárnu v roce 2023 využilo 197 lidí. V Azylovém domě nalezlo v roce 2023 střechu nad hlavou 68 lidí.

Zdroj: Diecézní charita Brno

Hlavní stránka