lupa x
user

Moskevský soud akceptoval vyhlášení bankrotu ruskou divizí firmy Google

Moskevský soud akceptoval vyhlášení bankrotu ruskou divizí firmy Google

14.09.2022 , Aktualizováno 13.09.2022

Redakce

Moskevský soud akceptoval vyhlášení bankrotu ruskou divizí americké internetové společnosti Google a nařídil zavést nad touto divizí dohled. Informovaly o tom ruské zpravodajské agentury. Divize bankrot vyhlásila v červnu poté, co jí ruské úřady obstavily bankovní účty, čímž jí znemožnily provádět veškeré platby.

Moskevský soud akceptoval vyhlášení bankrotu ruskou divizí firmy Google

Foto: Shutterstock 

Ruské úřady v minulosti firmě Google vyměřily několik pokut. Tvrdí, že opakovaně odmítala mazat ze svých systémů obsah, který je v Rusku považovaný za nezákonný. Ruská divize firmy Google v loňském roce hospodařila se ztrátou 26 miliard rublů (zhruba deset miliard Kč) při tržbách 143,3 miliardy rublů. Ztrátu tak vykázala poprvé od roku 2009, uvedla agentura Interfax.

Zástupce divize firmy Google na soudním slyšení zdůvodnil vyhlášení bankrotu tím, že požadavky věřitelů v současnosti přesahují 19 miliard rublů, zatímco hodnota aktiv divize činí jen zhruba 3,5 miliardy rublů. Hlavním problémem je podle něj zmrazení všech účtů divize, píše Interfax.

Firma Google v době vyhlášení bankrotu ruské divize uvedla, že v Rusku zachová dostupnost bezplatných služeb, jako jsou Google Search, YouTube, Gmail, Maps a Play.

Moskva (ČTK)

Hlavní stránka