lupa x
user

Česká republika opět získala status země bez výskytu ptačí chřipky

Česká republika opět získala status země bez výskytu ptačí chřipky

21.07.2023

Redakce

Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH – World Organisation for Animal Health) oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že Česká republika je od 11. července 2023 prostá ptačí chřipky u drůbeže. Získání statusu představuje podstatný krok pro uvolnění obchodu s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi (státy mimo EU). Zveřejněním na webu WOAH se stává status oficiální.

Česká republika opět získala status země bez výskytu ptačí chřipky

Foto: Shutterstock 

Zveřejněním článku je informace oficiálně přístupná všem 183 členským zemím WOAH. Státní veterinární správa (SVS) v následujícím období kompetentním autoritám všech zemí zašle oficiální dopisy s uvedenou informací. Jedná se o státy, které letos v souvislosti s výskytem ptačí chřipky omezily dovoz drůbeže a drůbežích produktů z ČR.

„Věříme, že země mimo Evropskou unii na získání statusu pro ČR pozitivně zareagují a v krátké době dojde k uvolňování obchodu s drůbeží a drůbežími produkty,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V letošním roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a v chovech ptáků držených v zajetí. První dvě ohniska se objevila 2. ledna, jedno v malochovu drůbeže ve Velké Bukovině v Ústeckém kraji a druhé v komerčním chovu v Sedlčanech ve Středočeském kraji. Poslední ohnisko bylo potvrzeno 12. května v malochovu ptáků držených v zajetí v Kladně-Švermově ve Středočeském kraji.

„Přestože se situace ohledně ptačí chřipky v chovech v ČR i v celé Evropě v poslední době uklidnila, nákaza u volně žijících ptáků se nadále vyskytuje. Proto bychom chtěli chovatele upozornit na to, že riziko zavlečení nákazy do chovů přetrvává a je nutné dodržovat pravidla biologické bezpečnosti,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) upozorňuje na stálé riziko ptačí chřipky v Evropě z důvodu přetrvávající cirkulace viru u volně žijících ptáků, a to nejen v pobřežních oblastech, ale i ve vnitrozemí.

SVS proto doporučuje chovatelům, aby nekrmili domácí masožravce syrovým masem volně žijících ptáků nebo drůbeže a aby zabránili kontaktu s mrtvými ptáky. SVS v současné chvíli monitoruje další situaci v Polsku a v jiných státech EU, kde byla ptačí chřipka zjištěna i u savců.

Hlavní stránka