lupa x
user

dTest: Soud potvrdil pokutu 1,3 milionu korun pro portál S-dražby

dTest: Soud potvrdil pokutu 1,3 milionu korun pro portál S-dražby

10.08.2024 , Aktualizováno 09.08.2024

Redakce

Společnost Pratenorm s.r.o. (dříve známá jako Centrum aukcí.cz s.r.o.) musí uhradit pokutu ve výši 1,3 milionu korun, kterou jí udělila Česká obchodní inspekce. Společnost se rozhodla bránit této pokutě soudní cestou, avšak Nejvyšší správní soud nyní zamítl kasační stížnost, a společnost tak tuto pokutu udělenou za několik přestupků proti zákonu o ochraně spotřebitele musí uhradit.

dTest: Soud potvrdil pokutu 1,3 milionu korun pro portál S-dražby

Foto: Shutterstock

Registrační poplatek

Již několik let se v rámci naší činnosti setkáváme s praktikami aukčního portálu S-dražby.cz, které láká spotřebitele na veřejně dostupné informace o dražených nemovitostech na jednom místě. Tyto informace jsou však podmíněné registrací, která je zpoplatněná, o čemž však spotřebitelé nejsou řádně informováni. Přestože společnost několikrát upravila znění „registračního tlačítka“ i informaci k němu, stále u samotné registrace neuvádí, zda a jak bude registrace spotřebiteli účtována. Společnost totiž nabízí registraci pro část služby i zdarma, avšak v jiných případech za pět, resp. šest tisíc korun.

„Spotřebitelům se poté často stávalo, že ani nevěděli o zpoplatnění registrace, případně měli za to, že je registrace v jejich případě bezplatná, avšak společnost po nich následně požadovala uhrazení až šesti tisíc korun,“ upřesňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Na společnost evidujeme stovky stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz, další stovky evidujeme v rámci naší spotřebitelské poradny, která není veřejná.

Společnost sama uvádí, že registrace zpoplatněna není. To uvádí jak v rámci komunikace ve službě VašeStížnosti.cz, tak i v rámci soudního řízení. Hájila se tím, že zpoplatněny jsou až dodané služby. Ve chvíli, kdy se spotřebitelé bránili tím, že jim však žádná služba dodána nebyla, společnost ihned uvedla, že je u registrace uvedeno, že je zpoplatněna. Nad touto argumentací, kde společnost popírá sama sebe v rámci několika vět se pozastavil i Nejvyšší správní soud.

Porušení informační povinnosti

Před uzavřením smlouvy musí prodávající podnikatel spotřebitele informovat o konečné ceně zboží nebo služby včetně všech daní a poplatků. Přestože společnost argumentovala tím, že informovala o zpoplatnění registrace, není takové informování dostatečné, neboť ani po vyplnění všech údajů nebyla spotřebiteli výslovně sdělena konečná cena. Ta byla dostupná pouze po prokliku na další dokumenty. Nejvyšší správní soud k této praktice uvedl, že je vážným pochybením, neboť průměrný spotřebitel neočekává platbu za registraci bez předchozího upozornění. Takový postup zároveň není možný akceptovat ani z hlediska ochrany spotřebitele.

„Na tyto praktiky společnosti upozorňujeme již několik let, proto jsme rádi, že soud potvrdil pokutu udělenou Českou obchodní inspekci,“ dodává Hekšová.

Kliknutí není výslovným souhlasem

Dalším důležitým bodem tohoto rozhodnutí je kvalifikace „výslovného souhlasu“. Obecně lze od smlouvy uzavřené distančním způsobem (např. právě přes internet) odstoupit do 14 dnů od jejího uzavření. Mezi výjimky, kdy od takové smlouvy odstoupit bez udání důvodu nelze, však patří i situace, kdy se jedná o smlouvu o poskytování služeb, pokud započalo s předchozím výslovným souhlasem spotřebitele před uplynutím lhůty pro odstoupení od smlouvy a podnikatel před uzavřením smlouvy poučil spotřebitele, že poskytnutím plnění zaniká právo odstoupit od smlouvy. Společnost „souhlas“ vložila předformulovaný do dokumentů, které spotřebitelům zasílala a spotřebitelé se tím, že odklikli souhlas s těmito dokumenty, podle společnosti vzdali práva na odstoupení. Soud v tomto bodě uvedl, že takové kliknutí nemůže být „výslovným souhlasem“, který požaduje zákon – dle soudu musí být vzdání se práva na odstoupení uvedeno „výslovně“, tj. zvlášť a nemůže tak být schované v souhlasu s obchodními (v tomto případě aukčními) podmínkami.

Nejedná se o první, ale ani poslední pokutu, kterou společnost Pratenorm (resp. Centrum aukcí) od České obchodní inspekce za tato závažná pochybení obdržela. „Bohužel si s ohledem na minulost společnosti nejsme jistí, zda taková částka společnost od podobných praktik odradí, přesto jsme rádi, že před tímto chováním příslušné orgány nezavírají oči a trestají jej,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Zdroj: dTest

Hlavní stránka