lupa x
user

Festival Anifilm v Liberci se bude poprvé více věnovat umělé inteligenci

Festival Anifilm v Liberci se bude poprvé více věnovat umělé inteligenci

08.05.2024 , Aktualizováno 07.05.2024

Redakce

Využitím umělecké inteligence (AI) v kreativní tvorbě se bude poprvé zabývat šestidenní mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm, jehož 23. ročník začal v Liberci. Zatím to bude jen v odborných seminářích pro filmové a herní profesionály. Mezi soutěžními snímky film kompletně vytvořený umělou inteligencí není, řekl ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

Festival Anifilm v Liberci se bude poprvé více věnovat umělé inteligenci

Foto: Shutterstock 

„Takový film jsme ještě nezařadili, protože v soutěži by asi nebyl tak kvalitní. Myslím si ale, že nás to čeká do několika let a že už to třeba ani nepoznáme, pokud to tvůrci neřeknou,“ uvedl ředitel festivalu. Podle něj bude i pro ně otázkou, jak se k tomu do budoucna postavit. „Jestli uděláme třeba dvě kategorie. Že bude soutěž, kde budeme hodnotit lidskou práci a filmy vyrobené bez umělé inteligence, a pak zbytek, kterých bude asi většina a kde si už tvůrci nějakým způsobem pomohli umělou inteligencí,“ dodal.

I amatér si může podle něj už nyní za pomoci umělé inteligence vytvořit vlastní film. „Ten vývoj je strašně rychlý. Každý týden vzniká nějaká nová aplikace. Takže to s sebou přináší spoustu možností, ale také třeba potenciálních hrozeb,“ uvedl Rychecký. I to bude jedním z témat seminářů na Anifilmu, jak využívat AI, aniž by to bylo v rozporu s právem. „Právníci, kteří se specializují na umělou inteligenci, tak budou debatovat, jak tento fenomén uchopit,“ řekl Rychecký. Využitím umělé inteligence se budou podle něj zabývat i z filozofického hlediska. „Kam až to může dojít a co nás čeká v blízké i vzdálenější budoucnosti,“ uvedl. Chybět nebude ani praktická část. „Přijedou tvůrci, kteří ty nástroje už umí používat, používají je ve své tvorbě a podělí se o své zkušenosti tady v Liberci na Anifilmu s ostatními,“ řekl.

Podle Rycheckého je už nyní běžné, že tvůrci animovaných filmů AI alespoň částečně využívají. „Myslím si, že je spoustu filmů, kdy si tvůrci zjednodušili animaci a fázování nějakým nástrojem, a to ani nepoznáte,“ uvedl. Otázkou podle něj je, zda využití AI při výrobě filmů bude do budoucna jen přínosem. „Když se výroba zrychlí a zlevní, tak jestli nás nečeká určitá záplava nového obsahu, že budou násobky přihlášených filmů. A co se pak stane s kinodistribucí a obecně se streamingem? Protože už nebude v lidských silách všechny nové filmy zhlédnout. Je to určitě věc, na kterou se musíme připravit a zamyslet se, jak distribuce, výroba a tak podobně. Je to furt ekonomické prostředí. Tak jakým způsobem producenti a studia budou schopné na tom vydělávat peníze?,“ dodal ředitel festivalu.

Anifilm představuje to nejlepší, co vzniklo za poslední rok v domácí i zahraniční animační filmové tvorbě. Výsledky národní soutěže Český obzor vyhlásí organizátoři dnes večer při slavnostním zahájení, vítěze sedmi mezinárodních kategorií v sobotu večer.

Liberec (ČTK)

Hlavní stránka