lupa x
user

Průzkum společnosti Universal Robots ukazuje, že výrobci již využívají umělou inteligenci

Průzkum společnosti Universal Robots ukazuje, že výrobci již využívají umělou inteligenci

30.08.2024

Redakce

Společnost Universal Robots (UR), dánská společnost zabývající se výrobou kolaborativních robotů (cobotů), se nedávno zeptala 1200 výrobců v Severní Americe a Evropě, jak využívají technologie a jak plánují investovat do budoucnosti. V průzkumu více než 50 % respondentů odpovědělo, že již ve své výrobě využívají umělou inteligenci a strojové učení.

Průzkum společnosti Universal Robots ukazuje, že výrobci již využívají umělou inteligenci

Foto: Shutterstock

„AI není jen módní záležitost,“ říká Anders Billesø Beck, viceprezident pro strategii a inovace ve společnosti Universal Robots. „Ačkoli se o tom začalo běžně mluvit teprve v posledních dvou letech, umělá inteligence a strojové učení jsou nyní rozhodujícími hnacími silami inovací a efektivity v dnešní výrobě.“

Do budoucna plánuje 48 % výrobců další investice do umělé inteligence a strojového učení do roku 2025, což naznačuje, že tyto technologie budou i nadále hrát klíčovou roli v budoucnosti výroby.

„Zaznamenáváme značný zájem o fyzickou umělou inteligenci. Náš ekosystém UR+ se neustále rozšiřuje a klíčovým faktorem je rychlý nárůst aplikací a řešení AI od našich partnerů, včetně rostoucího počtu OEM partnerů, což otevírá zcela nové příležitosti pro zákazníky,“ říká Anders Billesø Beck.

Další zajímavosti

• Průzkum ukazuje rostoucí význam digitalizace, přičemž 47 % výrobců v současnosti využívá technologie, jako je internet věcí, cloud computing a digitální dvojčata. Tyto nástroje pomáhají výrobcům optimalizovat provoz, snižovat prostoje a šetřit náklady prostřednictvím simulací a prediktivní údržby. Výrobci tak mohou přejít na odolnější modely výroby s vysokým podílem směsí, které lépe vyhovují požadavkům trhu.

• Více než 50 % respondentů uvádí jako hlavní důvody pro zavedení nových technologií zlepšení kvality výrobků, zvýšení produktivity a zvýšení přesnosti. Kromě toho 30 % výrobců využívá technologie ke zlepšení pracovních podmínek a 26 % se řídí cíli udržitelnosti.

• Zatímco návratnost investic zůstává hlavním problémem pro 32 % výrobců, další faktory, jako je použitelnost, vlastní odborné znalosti, bezpečnost a potenciální narušení, jsou také důležité (shodně kolem 20 %).

O průzkumu

Průzkum s 99% mírou spolehlivosti shromáždil odpovědi od 1195 účastníků ze sedmi různých zemí Evropy a Severní Ameriky. Účastníci zahrnovali zástupce 569 velkých podniků a 278 malých a středních podniků. Jsou z různých průmyslových odvětví, především ze zpracovatelského průmyslu, zdravotnictví, potravinářství a automobilového průmyslu.

Zdroj: PROTEXT

Hlavní stránka