lupa x
user

Fixed.zone, jež vyrábí příslušenství k mobilům, zvýšil provozní zisk o čtvrtinu

Fixed.zone, jež vyrábí příslušenství k mobilům, zvýšil provozní zisk o čtvrtinu

01.03.2024 , Aktualizováno 28.02.2024

Redakce

Největší český výrobce a distributor příslušenství pro mobilní zařízení Fixed.zone loni zvýšil provozní zisk EBITDA o 26 procent na 24 milionů korun. Tržby stouply o 18 procent na 444 milionů korun. Firma se sídlem v Českých Budějovicích celkem v loňském roce prodala přes dva miliony kusů příslušenství. Uvedla to v tiskové zprávě.

Fixed.zone, jež vyrábí příslušenství k mobilům, zvýšil provozní zisk o čtvrtinu

Foto: Shutterstock

„Původním plánem bylo v roce 2023 dosáhnout 20 procentního růstu, avšak v kontextu nepříznivé nálady spotřebitelů ve světě retailu, neustupující vysoké inflace a významného poklesu e-commerce, je růst o 18 procent skvělý výsledek. V roce 2024 plánujeme dosáhnout půlmiliardového obratu při zachování ziskovosti,“ uvedl výkonný ředitel Jan Moravec.

Společnost nejvíce zvýšila své tržní podíly v České republice a na Slovensku. Důvodem růstu jsou investice do známosti značky prostřednictvím marketingových a PR kampaní a rozšiřování sortimentu, zejména do prémiového segmentu. Největší nárůst Fixed zaznamenal v sortimentu nabíjení, kde zvýšil obrat o 51 procent. Velký zájem byl o nabíjecí stojánky, powerbanky či vysokokapacitní a více portové nabíječky, uvedla firma.

„Kromě pozitivních zpráv musíme zmínit ale i ty méně povedené. V roce 2023 jsme přišli o 5,2 milionu korun, které jsme původně investovali do vývoje IoT technologií (tzv. internet věcí, tj. propojených zařízení, pozn. red.). Usoudili jsme však, že směr technologie IoT není tím, kterým se chceme ubírat. Nicméně, portfolia drobných produktů, které hlídají klíče, peněženky, zavazadla a jízdní kola, rozvíjíme i nadále, avšak pouze s jinou technologií,“ dodal obchodní ředitel Daniel Havner.

V souvislosti se svým strategickým růstem chystá Fixed.zone pro letošní rok uvést na trh až 50 nových produktů v portfoliu vlastní značky. Ambicí je také další růst na domácím trhu, rozšíření vlastního prodejního týmu v Polsku a zaměření na trhy v pobaltských státech, Maďarsku a Portugalsku – a s tím spojené zvyšování podílu zahraničního obchodu z loňských 16 procent na 19 procent.

Firma vznikla v roce 2001 pod názvem Recall, kdy ji založili bratři Havnerovi se společníkem Radkem Doudou. Vyvíjí a vyrábí příslušenství k telefonům, tabletům a nositelné elektronice, které je chrání nebo zjednodušuje jejich použití. Fixed.zone v roce 2021 vstoupila na trh Start pražské burzy. Majoritní podíl stále drží v rukou původní zakladatelé.

Praha/České Budějovice (ČTK)

Hlavní stránka