lupa x
user

Instituce ČR a Izraele zabývající se kyberbezpečností podepsaly memorandum

Instituce ČR a Izraele zabývající se kyberbezpečností podepsaly memorandum

18.01.2024 , Aktualizováno 17.01.2024

Redakce

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a izraelské Národní kybernetické ředitelství (INCD) v izraelské Beerševě podepsaly memorandum o porozumění. Prezident Petr Pavel novinářům řekl, že Českou republiku to řadí do elitní skupiny států, které se na špičkové úrovni zabývají kybernetickou bezpečností.

Instituce ČR a Izraele zabývající se kyberbezpečností podepsaly memorandum

Foto: Shutterstock 

Instituce podepsaly memorandum právě při příležitosti Pavlovy návštěvy izraelského úřadu. „Seznámili jsme se nejen s tím, jak Izrael zajišťuje kybernetickou bezpečnost pro celý Izrael, ale zároveň jak spolupracuje s ostatními aktéry. Jedním z nich je i NÚKIB, který je jedním z několika málo strategických partnerů izraelských odborníků,“ řekl Pavel.

Kybernetická bezpečnost se podle českého prezidenta stále více stává důležitou pro ochranu vlastních zájmů nejen před kyberútoky individuálních aktérů, ale také před útoky státních či nestátních subjektů, jako jsou různé teroristické organizace. „Měli jsme možnost přesvědčit se, jak dramaticky narostly kybernetické útoky od 7. října nejen proti izraelským institucím, ale obecně i proti dalším státům, které vyjadřují podporu Izraeli,“ dodal Pavel.

Původně se měl dokument podepsat už loni v říjnu v Praze při příležitosti plánovaného mezivládního jednání, které ale bylo po útoku palestinské hnutí Hamás na Izrael zrušeno, uvedl NÚKIB v tiskové zprávě. „Podpis dokumentu v tuto chvíli ještě více symbolizuje vzájemnou podporu a ochotu spolupracovat,“ uvedl český úřad.

„Podpis memoranda umožní ještě bližší spolupráci expertů z obou institucí, mimo jiné efektivní sdílení informací a zkušeností včetně stáží,“ poznamenal ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Generální ředitel INCD Gaby Portnoy uvedl, že spolupráce zejména v době konfliktů posílila vzájemné vztahy a ukázala odolnost partnerství. „Tváří v tvář společným hrozbám toto memorandum o spolupráci znovu potvrzuje náš závazek stát při sobě, využívat technologie a podporovat povědomí o kybernetické bezpečnosti, protože se pohybujeme v měnícím se prostředí digitálního světa,“ podotkl.

Spolupráce v kybernetické bezpečnosti mezi ČR a Izraelem se podle NÚKIB datuje od roku 2013. Úřady dlouhodobě odborně diskutují, což přináší možnost výměny osvědčených postupů a sdílení důležitých informací.

Právě 7. října napadli ozbrojenci hnutí Hamás, které Evropská unie i Spojené státy považují za teroristickou organizaci, izraelské pohraničí, kde povraždili na 1200 lidí a asi 240 osob unesli. Izrael v reakci na útok zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy, kde válka trvá už přes 100 dní.

Beerševa, Izrael (ČTK)

Hlavní stránka