lupa x
user

Kampaň #AfghanGirlsVoices upozorňuje na skutečná svědectví o naději, odvaze a odolnosti afghánských dívek, kterým bylo odepřeno právo na vzdělání

Kampaň #AfghanGirlsVoices upozorňuje na skutečná svědectví o naději, odvaze a odolnosti afghánských dívek, kterým bylo odepřeno právo na vzdělání

17.06.2024

Redakce

Lidé po celém světě si dnes připomínají tragický milník v oblasti lidských práv, práv dětí a dívek: 1000 dní od okamžiku, kdy bylo dívkám v Afghánistánu zakázáno navštěvovat střední školu.

Kampaň #AfghanGirlsVoices upozorňuje na skutečná svědectví o naději, odvaze a odolnosti afghánských dívek, kterým bylo odepřeno právo na vzdělání

Na památku této nepřijatelné chvíle a v souvislosti s ní zahajuje globální fond pro vzdělávání v mimořádných situacích a vleklých krizích v rámci OSN Education Cannot Wait (ECW) druhou fázi své kampaně #AfghanGirlsVoices.

Kampaň obsahuje inspirativní výtvarné práce, poezii, karikatury a další díla od předních světových umělců, spolu se silnými a dojemnými citáty afghánských dívek, kterým sice bylo odepřeno právo na vzdělání, ale které nepřestávají věřit, že bude jejich právo obnoveno.

První fázi kampaně #AfghanGirlsVoices zahájili zvláštní vyslanec OSN pro globální vzdělávání jeho ctihodnost Gordon Brown, výkonná ředitelka ECW Yasmine Sherifová a globální šampionka ECW Somaya Faruqiová, bývalá kapitánka afghánského dívčího robotického týmu, v srpnu 2023. Od zahájení kampaně ji zhlédly a podpořily už miliony lidí z celého světa.

Tato druhá fáze již shromáždila další světové lídry a významné podporovatele, včetně autorů bestsellerů, Khaleda Hosseiniho (The Kite Runner) a Christiny Lambové (I Am Malala); světového šampiona ECW a hlavního moderátora televize Al-Džazíra, Follyho Baha Thibaulta; Richarda Bennetta, zvláštního zpravodaje OSN pro situaci v oblasti lidských práv v Afghánistánu; Micka Sheldricka, spoluzakladatele Global Citizen; Pashtany Durrani, držitelky ceny Global Citizen 2023 a zakladatelky organizace LEARN Afghanistan; a mnoho dalších, včetně několika předních afghánských aktivistek.

„Svět se musí spojit a podpořit afghánské dívky. Odepření práva na kvalitní vzdělání je ohavností a porušením Charty OSN, Úmluvy o právech dítěte a základních lidských práv. Prostřednictvím celosvětové kampaně #AfghanGirlsVoices se mohou lidé na celém světě postavit za lidská práva a za genderovou spravedlnost tím, že budou sdílet tyto příběhy odvahy, naděje a odolnosti,“ uvedl jeho ctihodnost Gordon Brown, zvláštní vyslanec OSN pro globální vzdělávání a předseda řídící skupiny ECW na vysoké úrovni.

„Jakožto celosvětové společenství musíme znovu nastartovat naši globální snahu, abychom zajistili, že každá dospívající dívka bude moci uplatnit své právo na vzdělání. Diskriminace na základě pohlaví je nepřijatelná a jen uškodí již tak válkou zničenému Afghánistánu a jeho trpícímu lidu. Právo dívek na vzdělání je základním právem, jak je uvedeno v mezinárodním právu v oblasti lidských práv. Pro obyvatele Afghánistánu – muže, ženy, dívky i chlapce – je vzdělávání dospívajících dívek zásadní, pokud jde o obnovu Afghánistánu a zajištění všeobecného práva na vzdělání pro každého Afghánce,“ uvedla výkonná ředitelka ECW Yasmine Sherifová.

„Dívky v Afghánistánu jsou silné a odolné a odmítají se vzdát svých nadějí a snů. Tisíc dní bez přístupu ke vzdělání je pro afghánské dívky velkou nespravedlností. Tohle musí přestat,“ prohlásila globální šampionka ECW Somaya Faruqiová.

Podle UNESCO přibližně 80 % afghánských dívek a mladých žen ve školním věku nechodí do školy a téměř 30 % dívek v Afghánistánu nikdy nenavštěvovalo základní školu.

Zákazem středoškolského a vysokoškolského vzdělání dívek se zlikvidovaly desetiletí trvající úspěchy v oblasti vzdělávání a rozvoje. Mezi lety 2001 a 2018 se počet studentů na všech úrovních vzdělávání zvýšil desetkrát – z 1 milionu v roce 2001 na 10 milionů v roce 2018. V srpnu 2021 byly 4 z 10 žáků na základní škole dívky. Ruku v ruce s těmito skoky došlo k sociálnímu a ekonomickému růstu a dalším zlepšením, z nichž měly prospěch rozsáhlé skupiny afghánské společnosti.

Změna ve vedení země vyvolala zemětřesení ve všech aspektech afghánské ekonomiky a společnosti. V současné době potřebuje naléhavou humanitární pomoc 23,7 milionu lidí, tedy více než polovina obyvatel, 6,3 milionu lidí je vysídleno a jsou ohrožena základní lidská práva. Dívky a chlapci jsou vážně ohroženi genderově podmíněným násilím, dětskou prací, předčasnými sňatky a dalším porušováním lidských práv. I přes naléhavou potřebu financování humanitární pomoci v celkové výši 3 miliard dolarů bylo podle organizace UNOCHA doposud přijato pouze 221 milionů dolarů.

Od roku 2017, kdy organizace ECW zahájila své investice v Afghánistánu, investoval fond 88,8 milionu USD a poskytl kvalitní a komplexní podporu vzdělávání více než 230.000 dětí. Víceleté investice organizace ECW se zaměřují na komunitní vzdělávání, které cílí na dívky a chlapce prostřednictvím různých činností, jako je poskytování výukových a učebních materiálů, školení učitelů a podpora v oblasti psychického zdraví či psychosociální podpora.

Hlavní stránka