lupa x
user

Královéhradecké nemocnice a záchranáři získali moderní vybavení za 630 milionů korun

Královéhradecké nemocnice a záchranáři získali moderní vybavení za 630 milionů korun

16.07.2024

Redakce

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje a krajské nemocnice pořídily v uplynulých třech letech převážně z evropských dotací moderní vybavení a techniku za více než 630 milionů korun. Dotační výzvy vyhlásila Evropská unie v reakci na pandemii covidu-19.

Královéhradecké nemocnice a záchranáři získali moderní vybavení za 630 milionů korun

Foto: Shutterstock 

Díky mimořádným evropským dotacím jsme výrazně posílili a zmodernizovali vybavení a techniku trutnovské, náchodské, rychnovské i jičínské nemocnice a také našeho krajského integrovaného záchranného systému. Nad rámec dalších investic jsme tak za 630 milionů korun pořídili například operační stoly, monitory vitálních funkcí, sonografy, rentgenový skiagraf nebo přístroj pro CT. Výjezdové základny záchranné služby získaly 24 sanitek, defibrilátory, ventilátory, přístroje pro nepřímou srdeční masáž, dezinfekční systémy či biobox určený pro izolaci a přepravu osob s vysoce nakažlivým onemocněním,“ vysvětlil hejtman Martin Červíček.

Dotace cílily zejména na nemocniční obory jako anesteziologie a resuscitace (včetně operačních sálů a centrální sterilizace), gynekologie a porodnictví, chirurgie, JIP, ARO, semiintenzivní péče, laboratoře, ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, pneumologie a ftizeologie, radiologie a zobrazovací metody, nukleární medicína, úrazová chirurgie a vnitřní lékařství (interna).

Nakoupili jsme také zdravotnickou techniku a prostředky pro testování na přítomnost covidu i dalších onemocnění virového či bakteriálního původu. Díky tomu jsme rozšířili a zmodernizovali kapacity nemocničních laboratoří, mimo jiné i pro případ dalších epidemií. Zároveň jsme pořídili kvalitní audiovizuální techniku pro vzdělávací a výcvikové středisko záchranářů, což umožní zprostředkovat výcvik distanční formou,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Z 24 koupených sanitek je 19 vozidel typu C se skříňovou nástavbou sendvičové konstrukce, tři sanitky pro tak zvaný systém rendez-vous, což je setkávání dvou typů výjezdových skupin u zásahů, a dvě speciální vozidla pro hromadné neštěstí včetně vybavení.

Více než 615 milionů korun z celkových zhruba 634 milionů korun pokryl Integrovaný regionální operační program (IROP), a to konkrétně z financí v rámci REACT-EU. Téměř pěti miliony korun přispěl také státní rozpočet.

Zdroj: Královéhradecký kraj 

Hlavní stránka