lupa x
user

Moderátor BBC, který čelí obviněním z nevhodného chování, je Huw Edwards

Moderátor BBC, který čelí obviněním z nevhodného chování, je Huw Edwards

13.07.2023 , Aktualizováno 12.07.2023

Redakce

Moderátor britské veřejnoprávní stanice BBC, který čelí obvinění, že zaplatil tisíce liber za sexuální fotografie nezletilé osoby, je 61letý velšský novinář Huw Edwards. Informoval o tom dnes server BBC News s odkazem na prohlášení hlasatelovy ženy Vicky Flindové. Londýnská policie dnes oznámila, že v případu, který v posledních dnech plní titulní stránky britských novin, podle všeho nebyl spáchán trestný čin.

Moderátor BBC, který čelí obviněním z nevhodného chování, je Huw Edwards

Foto: Shutterstock 

„Toto prohlášení činím jménem svého manžela Huwa Edwardse po pěti dnech, které byly pro naši rodinu nesmírně těžké. Huw trpí vážnými psychickými problémy. Jak je dobře zdokumentováno, v posledních letech se léčil s těžkými depresemi,“ uvedla Flindová. „Události posledních dnů situaci značně zhoršily, prodělal další vážnou epizodu, a nyní je v nemocniční péči, ve které v dohledné době zůstane,“ dodala.

Několik hvězd BBC na sociálních sítích uvedlo, že se jich obvinění netýká; reagovaly tak na spekulace, které se objevily na internetu. Flindová vyjádřila naději, že toto prohlášení je ukončí. „Jakmile se uzdraví natolik, aby tak mohl učinit, hodlá na zveřejněné články reagovat,“ dodala.

Přední britskou televizní stanicí od pátku otřásá zpráva deníku The Sun, podle níž moderátor zaplatil během tří let zhruba 35.000 liber (přes 980.000 Kč) za sexuálně laděné fotografie nezletilé osoby. Této osobě, jejíž identita není známa, bylo údajně zhruba 17 let, když platby začaly. Televize hlasatele stáhla z vysílání, ale nejmenovala ho.

Server BBC News v úterý uvedl, že ho kontaktoval další mladý člověk, kterého moderátor oslovil přes seznamovací aplikaci. Tato osoba tvrdí, že na ni hlasatel vyvíjel nátlak, aby se sešli osobně, ale nikdy se tak nestalo. Když naznačila, že by mohla zveřejnit moderátorovu identitu, čelila urážlivým zprávám plným vulgarismů. Web uvedl, že zprávy viděl a ověřil.

List The Sun dnes zveřejnil další obvinění, včetně toho, že moderátor v roce 2021 porušil pravidla pandemické uzávěry, aby se setkal s někým ze seznamky.

Detektivové londýnské metropolitní policie dnes oznámili, že ukončili vyšetřování moderátora BBC a zjistili, že neexistuje žádný důkaz o spáchání trestného činu. BBC nicméně uvedla, že pokračuje ve vlastním vyšetřování.

Edwards je jedním z nejznámějších moderátorů BBC. Pro tuto veřejnoprávní stanici pracuje již čtyři desetiletí, z toho 20 let jako moderátor hlavní zpravodajské relace vysílané ve 22:00. Diváky provázel mnoha historickými momenty, včetně úmrtí a pohřbu královny Alžběty II., inaugurace amerického prezidenta Barracka Obamy a smrti Nelsona Mandely. Vyrůstal ve Walesu a studoval na Cardiffské univerzitě, kde je nyní čestným profesorem žurnalistiky. Je jedním z nejlépe placených zaměstnanců BBC, jeho roční plat údajně činí 435.000 liber (přes 12 milionů Kč). Žije v Londýně se svou ženou a pěti dětmi a v minulosti otevřeně hovořil o svém boji s depresemi.

Londýn (ČTK)

Hlavní stránka