lupa x
user

NÚKIB o kyberútocích na weby ví, napadeným poskytuje součinnost

NÚKIB o kyberútocích na weby ví, napadeným poskytuje součinnost

25.10.2023 , Aktualizováno 24.10.2023

Redakce

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) o dnešních útocích na některé weby státní správy a jiných subjektů ví, napadeným subjektům poskytuje součinnost. ČTK to řekla mluvčí úřadu Eva Rajlichová. Potvrdila také, že jde o takzvané DDoS útoky. Kybernetickému útoku čelily dnes například weby ministerstva vnitra, policie a pražského letiště, byly nedostupné.

NÚKIB o kyberútocích na weby ví, napadeným poskytuje součinnost

Foto: Shutterstock

„O útocích na některé webové stránky státní správy a jiných subjektů víme. Napadeným subjektům poskytujeme maximální součinnost. Jde o DDoS útoky, které mají za cíl způsobit nedostupnost těchto stránek.“ uvedla mluvčí.

Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška na dotaz ČTK uvedl, že stránky ministerstva a policie nefungovaly kvůli takzvanému DDoS útoku. Stejný druh útoku zaznamenalo Letiště Praha, na sociální síti X uvedlo, že útok neměl vliv na provoz letiště.

Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem požadavků, čímž ho vyřadí z provozu. Kvůli hackerskému útoku byly podle serveru iDNES.cz ráno nedostupné také stránky parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy, který dnes hostí Praha. Platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny. Právě konání summitu mohlo být podle Deníku N záminkou pro útok.

Útokům hackerů čelí státní instituce, samospráva i soukromé firmy opakovaně. Jde většinou právě o DDoS útoky. Tento způsob patří podle odborníků k jednomu z nejčastěji používaných typů útoků v kybernetické válce paralelní s pokračujícím konfliktem na Ukrajině.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka