lupa x
user

Papež při začátku postní doby kritizoval obnažování životů na sítích

Papež při začátku postní doby kritizoval obnažování životů na sítích

22.02.2024 , Aktualizováno 20.02.2024

Redakce

Papež František kritizoval trend, kdy lidé odhalují své životy na sociálních sítích. U příležitosti dnešního začátku postní doby rovněž vyzval věřící, aby se zřekli světských požitků a rozjímali. Informovala o tom agentura Reuters.

Papež při začátku postní doby kritizoval obnažování životů na sítích

Foto: Shutterstock

Při tradiční mši na Popeleční středu vyjádřil papež politování nad světem, v němž se „vše, včetně našich emocí a nejhlubších pocitů, musí stát ‚sociálním'“. Místo toho by věřící měli vstoupit do své „vnitřní komnaty“ a najít si čas na tiché rozjímání a modlitbu, uvedl 87letý papež.

Postní doba je v křesťanství období přípravy na Velikonoce, v západní církvi začíná Popeleční středou a trvá 40 dní, což symbolizuje 40 dní, které Ježíš podle Bible strávil na poušti. Během tohoto období se křesťané mají postit a více pamatovat na potřebné.

„Život není hra: Postní doba nás vyzývá, abychom sestoupili z jeviště a vrátili se k srdci, ke skutečnosti, kým jsme,“ řekl papež František. „Nebojme se zbavit se světských požitků a vrátit se k srdci, k tomu, co je podstatné,“ dodal.

Papež promluvil při bohoslužbě v bazilice svaté Sabiny na Aventinu, jednom ze sedmi římských pahorků. Účastníci mše, včetně papeže, si posypali hlavy popelem v rámci rituálu Popeleční středy, který má pro víc než 1,35 miliardy katolíků na světě připomínat smrtelnost.

Řím (ČTK)

Hlavní stránka