lupa x
user

Pražský hrad je nalezištěm dobového oblečení, výzkum popsal látky ze středověku

Pražský hrad je nalezištěm dobového oblečení, výzkum popsal látky ze středověku

19.07.2023

Redakce

Nejstarší dochovaný kus liturgického oděvu, unikátní čínské a další asijské tkaniny nebo třeba obleček pro kojence jsou součástí archeologické sbírky textilií, které pocházejí z nálezů na Pražském hradě. Podle vědců se jedná o nejvýznamnější sbírku textilií v Česku. Látky a pozůstatky oblečení z 10. až 18. století popsaly vědkyně z Archeologického ústavu Akademie věd (ARÚ AV ČR). Součástí jejich třicetiletého výzkumu je i vybudování restaurátorské dílny přímo na Hradě. Informovala o tom dnes Akademie věd (AV ČR).

Pražský hrad je nalezištěm dobového oblečení, výzkum popsal látky ze středověku

Foto: Shutterstock 

Většina památek tvořila součást pohřebních výbav českých panovníků, jejich rodinných příslušníků, světců a církevních hodnostářů. Oděvy a látky, které vědkyně společně se Správou Pražského hradu během bádání popsaly, dokládají vysokou úroveň textilní produkce ve středověku i raném novověku.

„Podařilo se nám prozkoumat a popsat 270 kusů různých typů oblečení, látek a dalších textilních doplňků, Většina pochází z hrobů či tumb, dlouhodobě se tedy nacházely v nevyhovujících podmínkách, takže práce s degradovanými fragmenty byla velmi náročná,“ řekla Helena Březinová z ARÚ AV ČR.

Odbornice mezi archeologickými nálezy z kostela Panny Marie, baziliky sv. Jiří, katedrály sv. Víta, kostela Všech svatých a studny v jeho blízkosti objevily různé typy pohřebních oděvů, vybavení tumb světců nebo unikátní kolekci tkanin asijské provenience, které byly ve středověku velmi hodnotné.

O hodnotě látek vypovídá i jejich zdobení, převážně na hedvábných látkách odhalily vědkyně geometrické vzory, ale i rostliny, zvířata, prvky architektury nebo lidské postavy a arabské nápisy.

Na výzkumu pracovala kromě archeoložek Heleny Březinové a Mileny Bravermanové i textilní technoložka Jana Bureš Víchová. Díky propojení vědních oborů se podařilo například zrekonstruovat podobu pohřební výbavy Karla IV. ležícího na katafalku. Základem bylo propojení dochovaných historických zpráv a výzkumu samotných zachovaných textilií.

Díky propojení historie a technologického průzkumu textilií jsme objevily i mnohé příběhy -našly jsme například zcela ojedinělý obleček pro kojence, který pravděpodobně sloužil jako křestní a posléze i pohřební roucho jednoho z přemyslovských dětí v poslední třetině 13. století,“ řekla Březinová.

Výzkum shrnuje publikace Textilie z archeologických výzkumů na Pražském hradě, která letos v červnu vyšla v nakladatelství Academia. Lidé si mohou prohlédnout katalog samotných textilií, který vychází z práce restaurátorek na Pražském hradě. Kniha obsahuje i popis areálu Hradu jako pohřebiště historických osobností, včetně okolností úmrtí, průběhů pohřebních slavností až po otevření a vyzvednutí ostatků.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka