lupa x
user

Skupina Mafra loni snížila ztrátu na 85 milionů Kč z předloňských 113 mil Kč

Skupina Mafra loni snížila ztrátu na 85 milionů Kč z předloňských 113 mil Kč

18.07.2023 , Aktualizováno 17.07.2023

Redakce

Mediální skupina Mafra loni snížila ztrátu na 85 milionů korun, předloni činila 113 milionů korun. Tržby stouply o pět procent na 2,76 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti za rok 2022, na kterou upozornil server Mediaguru.cz. Mafra patří k největším mediálním domům v Česku, spadá pod Agrofert ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Skupina Mafra loni snížila ztrátu na 85 milionů Kč z předloňských 113 mil Kč

Foto: Shutterstock 

Hospodaření podle výroční zprávy negativně ovlivnilo výrazné zdražení nakupovaných výrobních surovin, především papíru, a nákladů na elektrickou energii. Na výši ztráty měla také dopad tvorba opravných položek k dlouhodobým aktivům společnosti a pohledávkám, u kterých Mafra spatřuje „nejistotu ohledně jejich vymahatelnosti“.

Mafra vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem serverů iDNES.cz, Expres.cz nebo portálu s jízdními řády iDOS.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz.

Tituly vydavatelství pravidelně oslovují 3,2 milionu čtenářů tisku a 7,3 milionu návštěvníků internetu. Loni obdobně jako předchozí rok klesl prodaný náklad novin i časopisů. U deníků klesl jak volný prodej, tak předplatné. Inzertní příjmy se meziročně zvýšily v portfoliu tištěných médií, především v segmentu gratis titulů, a také u internetového portfolia.

Podle informací zveřejněných ve výroční zprávě roste záběr aktivit u obsahových onlinových projektů – iDNES.cz a iDNES Premium, jejíž předplatitelská báze se i přes navýšení ceny drží, a daří se i neobsahovým aktivitám (Mobil.cz, aplikace Portmonka).

Letos skupina očekává další nárůst předplatitelů iDNES Premium a pokles prodeje tištěných produktů, celkově ale opět předpokládá, že skončí ve ztrátě. „Nepříznivý vývoj v oblasti vlastního kapitálu vedení společnosti aktivně řeší a diskutuje několik možných variant adekvátních opatření, které mají hospodaření společnosti zlepšit a v následujících letech postupně povedou ke snižování budoucích ztrát,“ píše se ve výroční zprávě.

V médiích se dříve objevilo, že o koupi vydavatelství jedná podnikatel a majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač. Českému rozhlasu letos v únoru řekl, že jednání jsou na začátku. Podle dřívějších informací magazínu Forbes by kromě Tykače mohl být dalším ze zájemců i podnikatel Daniel Křetínský, který vlastní vydavatelství Czech Media Center. Forbes před časem uvedl, že cena Mafry se může pohybovat okolo 150 milionů eur (3,6 miliardy korun).

 

Základní výsledky hospodaření Mafra (v milionech Kč)

2022 2021
tržby z prodeje výrobků a služeb 2748,971 2606,267
tržby za prodej zboží 6,671 6,066
provozní výsledek hospodaření -14,653 -89,936
výsledek hospodaření za účetní období -84,858 -113,374

Zdroj: Výroční zpráva společnosti Mafra za rok 2022

Praha (ČTK)

Hlavní stránka