lupa x
user

V Mexiku zabili dalšího novináře, dvanáctého od začátku roku

V Mexiku zabili dalšího novináře, dvanáctého od začátku roku

30.06.2022

Redakce

Na severu Mexika dnes zastřelili dalšího novináře. Jedná se o dvanáctého zaměstnance médií, který od začátku roku zemřel v zemi násilnou smrtí. Mexiko je považováno za jednu z nejnebezpečnějších zemí pro novináře. Úřady slíbily, že smrt důkladně vyšetří, uvedla agentura AP.

V Mexiku zabili dalšího novináře, dvanáctého od začátku roku

Sedmačtyřicetiletého Antonia de la Cruze zastřelil neznámý útočník v okamžiku, kdy novinář vycházel ze svého domu ve městě Ciudad Victoria ve státě Tamaulipas na severu země. Tento stát vykazuje vysokou míru násilí kvůli aktivitám kriminálních gangů.

De la Cruz pracoval jako reportér v místním deníku Expreso. Psal například o dopadech změn klimatu a také o korupčním skandálu bývalého starosty města. „Nikdy se nám nesvěřil se žádnými obavami,“ uvedl šéfredaktor listu Miguel Domínguez.

Guvernér státu Tamaulipas Francisco García Cabeza de Vaca uvedl, že úřady násilnou smrt důkladně vyšetří, aby „tento zbabělý čin nezůstal nepotrestán“. Prokuratura uvedla, že útokem se bude zabývat speciální jednotka.

Od začátku roku v Mexiku zemřelo již 12 novinářů a dalších zaměstnanců médií, například fotografů či kameramanů. Pokud se nepočítají země, v nichž se válčí, patří Mexiko k zemím s nejvyšší mírou násilí vůči pracovníkům v médiích, uvedli dříve Reportéři bez hranic. Samotný deník Expreso čelil v minulosti několika útokům. V roce 2012, kdy vrcholily střety mezi drogovými kartely, před sídlem redakce vybuchla bomba nastražená v autě. O šest let později redakce obdržela balíček, ve kterém byla lidská hlava, což bylo varování listu, aby nepsal o násilí ve městě a okolí.

Mexiko (ČTK)

Hlavní stránka