lupa x
user

Zdědili jste podíl na nemovitosti. Komu ho můžete prodat?

Zdědili jste podíl na nemovitosti. Komu ho můžete prodat?

05.12.2023

Redakce

Nabytí podílu nemovitosti prostřednictvím dědického řízení je snad nejčastější způsob, jak se můžete dostat k majetkovému spoluvlastnictví. Nemovitost se často rozdělí mezi sourozence či další rodinné příslušníky. Ti se následně musí dohodnout na jejím dalším využití. A to je právě mnohdy problém. 

Zdědili jste podíl na nemovitosti. Komu ho můžete prodat?

Dědictví podílu nemovitosti může své nové majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od vlastnictví celé nemovitosti totiž o jejím osudu nerozhodují sami. Musí se na provozních záležitostech domluvit se všemi spoluvlastníky. Ti tak společně musí rozhodnout zejména o způsobu jejího využívání, financování údržby a platbě daně z nemovitosti. Ačkoliv se to na první pohled může zdát jako jednoduchá banalita, v praxi bývá takovýto společný majetek často příčinou rodinného sváru. Není tak výjimkou, že spousta lidí se nakonec rozhodne ušetřit své nervy, a získaný podíl jednoduše prodá.

Nejprve oslovte své spoluvlastníky

Pokud se k tomuto kroku rozhodnete, měli byste vědět, že nabytí podílu prostřednictvím dědictví zůstává v aktuálně platné legislativě jedinou výjimkou, na kterou se automaticky vztahuje takzvané předkupní právo. To znamená, že v případě prodeje jste povinni nabídnout svůj podíl k odkupu přednostně spoluvlastníkům nemovitosti. V případě dědického řízení je toto předkupní právo omezeno na dobu 6 měsíců od zápisu nového vlastníka, tedy Vás jako dědice, na katastr nemovitostí.

Nemají zájem? Oslovte širokou veřejnost

Pokud již uplynula zákonná lhůta 6 měsíců od Vašeho nabytí nemovitosti, můžete svůj podíl nabídnout komukoliv z řad široké veřejnosti. Využít můžete třeba online tržiště Portál Podílů, které je jako jeden z největších realitních serverů v Česku plně uzpůsoben právě pro prodej a nákup podílů nemovitostí.

Hlavní stránka