lupa x
user

Zelenými obcemi 2024 se staly Černovice a Kamýk nad Vltavou

Zelenými obcemi 2024 se staly Černovice a Kamýk nad Vltavou

17.06.2024

Redakce

Černovice z okresu Pelhřimov a Kamýk nad Vltavou z příbramského okresu se staly vítězi druhého ročníku soutěže Zelená obec roku.

Zelenými obcemi 2024 se staly Černovice a Kamýk nad Vltavou

V kategorii Sociální počin roku získalo ocenění město Karviná. Slavnostní vyhlášení se konalo v rámci konference Udržitelná budoucnost obcí v pražské centrále pořadatelské skupiny ČSOB.

Odborná porota posuzovala u přihlášených obcí a měst zejména jejich dlouhodobé vize, inovativnost, ekonomickou smysluplnost nebo zapojení občanů. Zaměřovala se na energetické úspory, ekologičtější způsoby vytápění, využívání obnovitelných zdrojů energie, výsadbu zeleně, instalaci vegetačních střech a fasád nebo zodpovědný vztah k přírodě.

Černovice zaujaly porotu zejména svým přístupem a dlouhodobou vizí, jejíž součástí je i propracovaná energetická koncepce nebo regulace automobilové dopravy. Kamýk nad Vltavou využívá obnovitelné zdroje energie, provozuje potravinovou a oděvní banku a pomáhá seniorům, samoživitelům a občanům ohroženým sociálním vyloučením. Karviná upoutala hodnotitele projektem Rádibudky, který se za pomoci občanů stará o budování sítě ptačích budek a rozšířil se už i do Bohumína.

Zdroj: Svaz měst a obcí ČR 

Hlavní stránka