lupa x
user

Warren Buffett v prvním čtvrtletí koupil další akcie Apple

Warren Buffett v prvním čtvrtletí koupil další akcie Apple

02.05.2022 , Aktualizováno 17.05.2022

Redakce

Warren Buffett v prvním čtvrtletí koupil další akcie Apple

Miliardář a filantrop Warren Buffett nakoupil v prvním čtvrtletí akcie společnosti Apple za 600 milionů USD (14,1 miliardy Kč). Využil k nákupům třídenního poklesu ceny a kdyby Apple neoživil, nakoupil by další. Buffett to řekl zpravodajské společnosti CNBC. Apple je největší akciovou investicí Buffettova investičního konglomerátu Berkshire Hathaway, na celkovém akciovém portfoliu se na konci prvního čtvrtletí podílel 40 procenty.

„Bohužel akcie začaly znovu růst, takže jsem přestal. Kdo ví, kolik bychom jinak nakoupili?“ řekl Buffett.

Buffett měl letos spoustu příležitostí k nákupu, protože akcie firmy Apple se dostaly pod tlak kvůli obavám z růstu sazeb a omezení dodavatelského řetězce. V prvním čtvrtletí se akcie propadly o 1,7 procenta a několikrát v tomto období zaznamenaly třídenní ztráty. V lednu Apple klesal osm dní za sebou. Ve druhém čtvrtletí akcie ztrácejí téměř deset procent.

Firma Berkshire Hathaway začala kupovat akcie Applu v roce 2016. Berkshire je nyní největším akcionářem Applu mimo investiční fondy. Buffett již dříve označil Apple za jeden ze čtyř gigantů ve svém konglomerátu, za své druhé nejdůležitější podnikání po skupině pojišťoven a to díky generálnímu řediteli firmy Timu Cookovi.

Jedenadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Podle časopisu Forbes je nyní Buffett v pořadí nejbohatších lidí na páté příčce.

New York (ČTK)

Hlavní stránka